11 november jarig: Abigail Adams

Als tweede First Lady van de Verenigde Staten liet Abigail Adams regelmatig haar mening horen over politieke kwesties. Zo was zij een gepassioneerd voorvechter van vrouwenrechten en een groot tegenstander van de slavernij. Een groot deel van haar standpunten zijn bewaard gebleven door de uitgebreide correspondentie die zij met haar man John Adams onderhield. Abigail Adams werd geboren op 11 november 1744.

Abigail Adams werd in Weymouth geboren als dochter van dominee William Smith en Elizabeth Quincy. De Quincy´s waren een bekende politieke familie in Massachusetts, toen nog een Britse kolonie. Abigail trouwde in 1764 met haar verre neef John Adams, met wie zij vijf kinderen kreeg. Hun zoon John Quincy Adams was, naar voorbeeld van zijn vader, tussen 1825 en 1829 president van de Verenigde Staten.

Nadat John Adams in 1764 naar Philadelphia trok om zitting te nemen in het Continental Congress bleef Abigail achter in Boston. Het stel onderhield een frequente briefwisseling, waarin zij over alles spraken wat er in die tijd in de Amerikaanse koloniën speelde. Na de uitbraak van de Amerikaanse Revolutie in 1776 drong Abigail er bij haar man op aan om de rechten van vrouwen op te nemen in de eerste grondwet van de Verenigde Staten, maar John weigerde dit.

Met de verkiezing van John Adams als tweede president van de Verenigde Staten werd Abigail Adams in 1797 First Lady. Zij was de eerste presidentsvrouw die in het Witte Huis ging wonen. Het gebouw was in die tijd nog in aanbouw en Adams noemde het ´net leefbaar´. Tijdens John Adams´ presidentschap uitte Abigail regelmatig haar mening over politieke zaken. Zij was een groot tegenstander van de slavernij, omdat zij dit als een bedreiging voor de democratische waarden van de Verenigde Staten zag.

Nadat John Adams in 1801 de presidentsverkiezingen verloor van Thomas Jefferson richtte Abigail Adams zich volledig op haar gezin. Ze bleef de Amerikaanse politiek wel op de voet volgen en was bijzonder geïnteresseerd in de politieke carrière van haar zoon John Quincy. Abigail Adams zou echter niet meer meemaken dat haar zoon tot president van de Verenigde Staten werd verkozen, want zij overleed op 28 oktober 1818 aan buiktyfus.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.