Geen afbeelding beschikbaar

12 augustus jarig: Isabella van Spanje

Door de sterke band met haar vader Filips II krijgt ze het bestuur van de Spaanse Nederlanden in handen. Samen met haar man Albrecht van Oostenrijk slaagt ze er daar in om de vrede te herstellen en de kunst en cultuur te bevorderen. Na zijn dood in 1621 gaat alles echter weer verloren. Isabella van Spanje werd geboren op 12 augustus 1566.

Isabella Clara Eugena werd geboren op 12 augustus 1566 als de dochter van de Spaanse koning Filips II en diens derde vrouw Elisabeth van Valois. Hoewel haar vader bekend stond als een norse en koude man slaagde zij er toch in een goede band met hem op te bouwen. Zo mocht Isabella hem helpen met zijn bestuurstaken door Italiaanse documenten in het Spaans te vertalen. Daarnaast groeide ze uit tot de persoonlijke verzorgster van Filips, die naarmate hij ouder werd steeds meer last kreeg van jicht.

Op 6 september 1598, slechts enkele dagen voor zijn dood, besloot Filips Isabella te belonen door haar te benoemen tot landvoogdes van de Spaanse Nederlanden. Voorwaarde was dan wel dat zij zou trouwen met haar neef, aartshertog Albrecht van Oostenrijk. Nog geen half jaar later, op 29 april 1599, traden de twee in het huwelijk. Het echtpaar bleek goed in staat om de macht te verdelen en onder hun heerschappij maakten de Spaanse Nederlanden een bloeiperiode door. Zo werd er in 1609 een wapenstilstand gesloten met de opstandige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waardoor de Zuidelijke Nederlanden konden herstellen van de inmiddels al enkele decennia durende oorlog. Op deze manier slaagden Isabella en Albrecht er al snel in de anti-Spaanse sentimenten in de zuidelijke provincies weg te nemen.

Daarnaast investeerde het echtpaar vooral in de bevordering van de kunst en cultuur. Zo namen zij onder kunstenaars als Peter Paul Rubens en Pieter Breughel de Jongere onder hun patronage, wat resulteerde in een culturele bloeiperiode in Vlaanderen. In 1621 kwam er echter een einde aan de gelukkige samenwerking. Albrecht overleed en de Spaanse koning Filips IV eiste veel van zijn bevoegdheden op. Bovendien kwam het Twaalfjarig Bestand ten einde en werd de oorlog met de noordelijke provincies weer hervat. In 1633 probeerde Isabella nog op eigen houtje vrede te sluiten met de Republiek, maar hier kwam uiteindelijk niets van terecht. Isabella van Spanje overleed niet veel later op 1 december 1633.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.