Op 4 februari 1933 brak er muiterij uit op het schip De Zeven Provinciën. De muiterij zette een politiek spel in gang en had een tragische afloop.
Nederlandse geschiedenis
1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regenten radeloos en het land reddeloos. Wat gebeurde er tijdens het Rampjaar? En wat voor effect hadden de gebeurtenissen in 1672 op de Republiek?
Op 28 juni 1787 was het kleine gehuchtje Goejanverwellesluis in rep en roer. Patriotten uit Gouda hadden de vrouw van de stadhouder aangehouden.
Op 22 september 1586 vond de Slag bij Warnsveld plaats. Het Staatse leger probeerde Zutphen te veroveren op de Spaanse overheerser.
Het thema van de Open Monumentendag 2021 is 'inclusie'. Wat houdt dit in en zien we dit terug in onze monumenten?
In de 16e-eeuwse Gelderse Oorlogen kwam het gewest Gelre tegenover de Habsburgers te staan. Hoe verliepen deze oorlogen?
Woningnood lijkt een probleem van nu, maar hoe nieuw is woningnood eigenlijk?
Koning Willem I wilde dat iedereen zich liet vaccineren, ook kinderen. Zonder een vaccinatiebewijs, het zogeheten pokkenbriefje, mocht je niet naar school.
Holland was ooit het machtigste gewest van Nederland. Maar in 1840 werd Holland verdeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland. Waarom?
Als het gaat over steden, gaat snel over stadsrechten. Maar wat waren dat eigenlijk en hoe kreeg een stad stadsrechten? En gelden stadsrechten nog steeds?
Het Akkoord van Achterveld (1945): de Duitsers staan voedselhulp toe aan het lijdende West-Nederland
Het doel van de onderhandelingen was om westelijk Nederland, dat leed onder een ernstig tekort aan voedsel en brandstof, voedselhulp te bieden.
Op 26 april 2021 is de nieuwe webpagina van het Nationaal Archief over het Nederlandse slavernijverleden gelanceerd.
Pagina's
