Geen afbeelding beschikbaar

12 juni jarig: Otto Skorzeny

“Je hebt me mijn vriend Mussolini teruggegeven!” Met deze woorden bedankte Adolf Hitler in 1943 de SS-commandant Otto Skorzeny, die net was teruggekeerd van de succesvolle bevrijdingsmissie van de Italiaanse leider Benito Mussolini. De Oostenrijkse Skorzeny zou uitgroeien tot een van de grootste geheim agenten uit de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geboren op 12 juni 1908.

Otto Skorzeny werd geboren op 12 juni 1908 in een Oostenrijkse familie met een lange militaire traditie. Gedurende zijn tienerjaren studeerde hij voor ingenieur aan de universiteit van Wenen en onderscheidde hij zich onder andere als een talentvol schermer. Tijdens een van zijn duels liep Skorzeny echter een flinke wond op aan zijn linkerwang, wat uiteindelijk resulteerde in het ontstaan van zijn kenmerkende litteken.

Na de Duitse invasie van Polen in 1939 meldde Skorzeny zich vrijwillig aan bij het Duitse leger. Vanwege zijn imposante postuur en lengte van 1 meter 92 werd hij ingedeeld bij de elite-eenheid van de ‘Leibstandarte SS Adolf Hitler’. Skorzeny vocht vervolgens onder andere in Nederland, Frankrijk, de Balkan en Rusland. In 1943 werd hij geselecteerd als leider van de speciale eenheden van de SS, de ‘Friedenthaler Jagdverbände’. In die functie was hij onder andere betrokken bij de bevrijding van Benito Mussolini, de ontvoering van de zoon van de Hongaarse regent Horthy en een mislukte poging tot een aanslag op Churchill, Stalin en Roosevelt tijdens de Conferentie van Teheran.

Volgens de Joodse nazi-jager Simon Wiesenthal was Skorzeny tegen het einde van de oorlog ook verantwoordelijk voor de oprichting van de ‘Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen’ (ODESSA). Dit netwerk van voormalige SS’ers zou zijn opgezet om zo veel mogelijk nazi-kopstukken Duitsland uit te smokkelen en elders onder te brengen. Vandaag de dag beschouwen steeds meer historici ODESSA echter als een mythe en verwerpen zij het idee dat een dergelijke organisatie ooit heeft bestaan.

Op 16 mei 1945 gaf Skorzeny zich vrijwillig over aan de Amerikanen. Twee jaar later werd hij echter vrijgesproken van oorlogsmisdaden en wist hij Duitsland alsnog te ontvluchten. Hij vestigde zich uiteindelijk in Spanje, waar hij onder Franco uitgroeide tot een succesvol zakenman. Otto Skorzeny overleed 5 juli 1975 te Madrid aan de gevolgen van kanker.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.