12 mei jarig: Willem V van Holland

Graaf Willem V van Holland is slechts vier jaar graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. Hij moet eerst de macht zien over te nemen van zijn moeder en wordt eenmaal aan de macht al snel in de gevangenis gegooid wegens moord. Willem V van Holland werd geboren op 12 mei  1330 te Frankfurt.

Willem V was de zoon van keizer Lodewijk de Beier en Margaretha II van Henegouwen. Zijn oom, graaf Willem IV, stierf kinderloos in 1345. De jonge Willem  werd daardoor zijn rechtmatige opvolger, aangezien zijn vader al was gestorven. In de praktijk nam zijn moeder de honneurs waar als gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen omdat Willem pas 15 jaar oud was. In 1349 probeerde zijn moeder een groot geldbedrag van Willem V los te krijgen, voordat ze hem graaf zou laten worden. Een groep edelen was het niet eens met de betalingen die Willem V zou moeten verrichten en probeerde hem direct tot graaf te benoemen.

Toen Willem V zich in 1350 weer verzoende met zijn moeder besloten de edelen de Kabeljauwse Verbondsakte op te stellen, waarin werd afgekondigd dat Willem V zonder betalingen graaf moest worden. De reactie op het verbond van de Kabeljauwen, de aanhangers van Willem V, kon niet uitblijven. Voorstanders van zijn moeder Margaretha II noemden zichzelf de Hoeken.

De ruzie tussen beide partijen liep hoog op en de Hoeken ontvoerden Willem V in 1351 zelfs naar Delft. De gevechten die vervolgens tussen beide partijen ontstonden, werden bekend onder de naam Hoekse en Kabeljauwse twisten. Willem V wist aan het eind van het jaar de macht te grijpen in Holland en Zeeland. In 1356 kreeg hij daar na het overlijden van zijn moeder ook Henegouwen bij.

Willem V woonde enige tijd in de Ridderzaal. Hij breidde het plein uit met meerdere gebouwen en liet een muur bouwen, waardoor het huidige Binnenhof vorm kreeg. Hij trouwde in 1356 met Machteld van Lancaster, maar kinderen kreeg het stel niet. Het bewind van Willem V als graaf duurde niet erg lang. In 1358 werd hij op last van zijn eigen broer, Albrecht van Beieren, gevangen genomen omdat hij op een feestje een vazal had doodgestoken. Willem V zou al enige tijd geestesziek zijn geweest, maar bewijs daarvoor is er niet. Willem V van Holland stierf op 15 april 1389 te Le Quesnoy.

<h3><b>Bronnen</b></h3>
<p>Historiek.net, <a href="http://historiek.net/overige/personen/personen-algemeen/166-graaf-willem... target="_blank">Graaf Willem V (1330-1389)</a></p>
<p>Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek, <a href="http://www.historici.nl/retroboeken/nnbw/#source=10&amp;page=614&amp;siz... target="_blank">Willem V</a></p>
<p>Wikipedia, <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_V_van_Holland" target="_blank">Willem V van Holland</a></p>
<p><b> </b></p>
<p><b>Afbeelding</b></p>
<p>Wikimedia Commons, <a href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Guillaume_III_de_Hain... target="_blank">Guillame III de Hainaut</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.