Geen afbeelding beschikbaar

13 april jarig: Catharina de’ Medici

Koningin van Frankrijk, moeder van drie koningen en een centrale figuur in de 16e eeuwse Europese politiek. De Italiaanse Catharina Romula di Lorenzo de’ Medici wordt geboren op 13 april 1519.

De vader van Catharina was de hertog van Urbino en heerser van Florence. Haar moeder was een nicht van de Franse koning Frans I. Haar ouders stierven voordat Catharina een maand oud was. Ondanks dat haar oom Frans I wilde dat ze aan het Franse hof zou worden opgevoed namen de ouders van haar vader Catharina in huis op.

Catharina’s oom, paus Clementus VII, stelde in 1533 voor dat Catharina zou trouwen met zijn de zoon van Frans I, Hendrik II van Frankrijk. Catharina en Hendrik waren toen beiden 14 jaar oud.  Clementus VII noemde het ‘de beste verbintenis ter wereld’. Al een jaar na het huwelijk begon Hendrik een affaire met Diane de Pointiers, die 25 jaar zou aanhouden.  Toen ze in 1544 eindelijk beviel van een zoon, verbeterde dit haar positie aanzienlijk. Hendrik werd in 1547 tot koning gekroond en dit maakte van Catharina de machtigste vrouw van Frankrijk. Toen haar man in 1559 stierf, werd ze zelfs de belangrijkste vrouw in Europa.

De oudste zoon van Catharina, Frans II, werd na de dood van zijn vader uitgeroepen tot koning. Hierdoor kon Catharina veel invloed op de Franse politiek uitoefenen.  Frans stierf echter al naar een jaar en nu kreeg haar andere zoon, de 10-jarige Karel, de troon aangeboden. Catharina trad voor hem op als regentes en oefende zo veel invloed uit op de Franse politiek. Catharina voerde een op het eerste gezicht verzoenend beleid ten aanzien van de hugenoten (Franse protestanten). In 1562 brak er echter een burgeroorlog uit in Frankrijk, die het begin van de reeks conflicten markeerde, beter bekend als de Franse godsdienstoorlogen. Catharina huwelijkte haar dochter Margeretha uit aan de protestant Henrik van Navarra. Hierdoor kwamen er veel protestantse edelen naar Parijs, die werden gedood in wat bekend werd als de Bartolomeusnacht.

Karel stierf in 1574 en werd opgevolgd door zijn broer, Hendrik III. Dit was Catharina’s favoriete zoon en haar invloed nam dan ook niet af. Catharina de’ Medici stierf uiteindelijk op 5 januari 1589,  Datzelfde jaar stierf ook Hendrik III en kwam er een einde aan het huis Valois.

 

Over Catharina’s extravagante feesten en invloed op de mode en kookkunst, lees je hier.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.