Alfred Hitchcock

13 augustus jarig: Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock was een Britse filmregisseur en producent. Hij maakte vooral thrillers en introduceerde daarbij veel nieuwe filmtechnieken. Het leverde hem naast de bijnaam ‘Master of Suspense’ ook vele onderscheidingen op. Enkele van zijn bekendste films zijn Rebecca, Rear Window en Psycho. Alfred Hitchcock werd geboren op 13 augustus 1899 te Londen.

Alfred Hitchcock was een zoon van William Hitchcock, een handelaar in gevogelte en fruit. Hitchcock kende een ongelukkige jeugd. Zijn overgewicht zorgde ervoor dat hij op school  vaak eenzaam was en zijn ouders hadden enkele aparte manieren van straffen. Zo stuurde zijn vader hem ooit naar het politiebureau met een brief voor een agent waarin hij stelde dat hij zijn zoon als straf even op mocht sluiten.

Tijdens zijn opleiding Bouwkunde ging Hitchcock rond 1918 voor een lokale fabriek voor telegraafkabels werken. Hier schreef hij voor het eerst verhalen voor de bedrijfskrant en met zijn verdiende geld ging hij in zijn vrije tijd naar de bioscoop. Eenmaal klaar met zijn studie maakte hij van zijn hobby zijn werk toen hij bij de net opgerichte Paramount Pictures Studios in Londen ging werken. In 1920 ontmoette hij daar bovendien zijn vrouw, Alma Reville.


Leestips-Boek

Lessen van Hitchcock Lessen van Hitchcock

€ 29.50


Hitchcock werkte zich snel op binnen het bedrijf en mocht in 1923 zijn eerste film regisseren, maar door sluiting van de studio kreeg hij de film niet af. In 1925 lukte hem dat wel met The Pleasure Garden. Na enkele succesvolle films verhuisde Hitchcock in 1939 naar Hollywood, waar hij een jaar later met de film Rebecca direct een Oscar won.

Hitchcock plande het maken van zijn films altijd zorgvuldig en week zelden van zijn script af. Zijn films kenmerkten zich door de opbouw van spanning en nieuwe technieken. Zo filmde hij voor The Birds eerst een groep vogels en monteerde die later in een ander beeld. Het geluid was afkomstig van instrumenten. Hitchcock was de eerste die op deze manier te werk ging. In Psycho bracht hij voor het eerst een moord in beeld, hoewel door slimme montagetechnieken de daadwerkelijke moord met een mes nooit te zien was. Hitchcock speelde in vrijwel al zijn films ook zelf een kleine bijrol, een traditie die onder meer door Quentin Tarantino is overgenomen. 

In 2012 verscheen de film Hitchcock, waarin de productie van Psycho centraal staat. De hoofdrollen zijn van Anthony Hopkins en Helen Mirren. De echte Alfred Hitchcock overleed op 29 april 1980 in Bel Air.

Bronnen

-        Biography, Alfred Hitchcock (6-8-2013)

-        IMDB, Alfred Hitchcock (6-8-2013)

-        The Biography Channel, Alfred Hitchcock Biography (6-8-2013)

-        Turner Classic Movies, Alfred Hitchcock (6-8-2013)

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Hitchcock, Alfred (6-8-2013)

Leestips-Boek

Lessen van Hitchcock
Lessen van Hitchcock

€ 29.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement..

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.