Jan Beelaerts van Blokland

13 december jarig: Jan Beelaerts van Blokland

Jan Beelaerts van Blokland is een belangrijke spil in het Nederlandse verzet. Hij is goed bevriend met Prins Bernhard en wordt na zijn vlucht naar Engeland één van de commandanten van de Prinses Irene Brigade. In dienst van deze eenheid neemt hij onder andere deel aan de landingen in Normandië en de Slag om Arnhem. Jan Beelaerts van Blokland werd geboren op 13 december 1909.


Jonkheer Jan Beelaerts van Blokland was de zoon van Eerste Kamerlid Johannes Beelaerts van Blokland en een neef van minister van Buitenlandse Zaken Frans Beelaerts van Blokland. Hij groeide op in een adellijk geslacht met een lange militaire traditie. Beelaerts van Blokland wilde dan ook al op jonge leeftijd het leger in en studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Na zijn afstuderen gaf hij les aan een cavalerieopleiding in Amersfoort, waarna hij in 1936 bevriend raakte met Prins Bernhard.


Duitse inval en verzet


Tijdens de Duitse inval deed Beelaerts van Blokland dienst in de buurt van Haarlem, maar Nederland capituleerde voordat hij een Duitse soldaat tegen het lijf liep. Na de overgave keerde Beelaerts van Blokland terug naar zijn geboorteplaats Oosterbeek, waar hij zich aansloot bij het verzet. Hij kreeg echter te horen dat hij in de gaten werd gehouden door de Duitsers en het leek hem verstandig om naar Amsterdam te vluchten. Hier stal Beelaerts van Blokland samen met drie andere verzetsleden een Duits watervliegtuig, waarmee het drietal in mei 1941 naar Engeland vloog.


D-day en Slag om Arnhem


Eenmaal boven Engels grondgebied werd het vliegtuig beschoten door het Engelse luchtafweergeschut en na een noodlanding werden de Engelandvaarders door de Britse kustwacht opgewacht. Eenmaal aangekomen in Londen overtuigde Beelaerts van Blokland koningin Wilhelmina ervan om Prins Bernhard commandant van de Nederlandse strijdkrachten te maken. Beelaerts van Blokland kreeg zelf de rang van majoor in de Nederlandse Prinses Irene Brigade en deed in die hoedanigheid mee aan de D-day landingen in Normandië en de Slag om Arnhem.


Na de oorlog was Beelaerts van Blokland betrokken bij de heroprichting van de Nederlandse cavalerie en deed hij nog tot 1969 dienst in het leger, voordat hij met de rang van Brigadegeneraal met pensioen ging. Hij overleed op 14 november 2005 te Oosterbeek.


Afbeelding:


  • De heer Jhr. Beelaerts van Blokland, militair attache in Brussel, commandant van de prinses Irene Brigade: Regional Archives Nijmegen [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Leestips - boeken 

Bernhard
Bernhard

€ 15.00

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.