Marinus van der Lubbe

13 januari jarig: Marinus van der Lubbe

Hij werd al op jonge leeftijd arbeidsongeschikt, met als gevolg dat hij betrokken raakte bij de politiek en zich aansloot bij de Nederlandse communisten. Mede vanwege die overtuiging zou hij later verantwoordelijk worden gehouden voor één van de meest iconische gebeurtenissen in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog: de brandstichting in de Rijksdag in 1933. Marinus van der Lubbe werd geboren op 13 januari 1909.

Marinus van der Lubbe werd geboren op 13 januari 1909 te Leiden. Hij was de jongste zoon van de handelaar Franciscus Cornelis van der Lubbe en het dienstmeisje Petronella van Haandel. Het alcoholisme van zijn vader veroorzaakte veel problemen in het gezin en na verloop van tijd besloot Franciscus het gezin dan ook in de steek te laten. Na de dood van zijn moeder in 1921 trok de twaalfjarige Marinus vervolgens in bij zijn halfzus Annie in Oegstgeest. Daar vond hij al snel werk als metselaar, maar toen hij zestien jaar oud was kreeg hij bij een ongeluk op de werkplaats kalk in zijn ogen. Van der Lubbe onderging vervolgens meerdere oogoperaties, maar zijn zichtvermogen bleek onherstelbaar beschadigd. Hij werd hierdoor arbeidsongeschikt verklaard en moest voortaan rondkomen van een uitkering van fl. 7,44 per maand. Het was rond deze tijd dat Van der Lubbe naar Leiden verhuisde en steeds meer betrokken raakte bij de politiek in het algemeen, en bij het lot van de arbeiders in het bijzonder.

Van der Lubbe wordt communist

Zo besloot hij lid te worden van de Communistische Jeugdbond (CJB) en werd hij meerdere malen opgepakt wegens betrokkenheid bij politieke demonstraties en rellen. In 1931 reisde Van der Lubbe af naar de Sovjet-Unie om te kijken hoe een communistische samenleving eruit zag, maar hij kwam niet verder dan Polen. Twee jaar later besloot hij een nieuwe reis te maken, ditmaal naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Daar werd hij op 27 februari 1933 opgepakt door de nazi’s op beschuldiging van het aansteken van de brand in de Rijksdag.

Van der Lubbe ter dood veroordeeld

Marinus van der Lubbe werd als enige verdachte schuldig bevonden aan deze ‘terreurdaad’ en ter dood veroordeeld. Op 10 januari 1934 kwam er een einde aan het leven van de jonge communist met een onthoofding door middel van een valbijl. Tot op de dag van vandaag bestaat er echter discussie over de vraag of Van der Lubbe alleen heeft gehandeld en of hij überhaupt wel schuldig was. Zo bestaan er theorieën die stellen dat Russische communisten of de nazi’s zelf verantwoordelijk waren voor de brandstichting.

afbeelding

Marinus van der Lubbe werd veroordeeld voor de brandstichting in de Duitse rijksdag in 1933. Via Wikimedia Commons.
 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!