Geen afbeelding beschikbaar

13 oktober jarig: Teresa Magbanua

Ze is op de Filippijnen een nationale heldin en wordt vaak vergeleken met Jeanne d’Arc. Ze is de enige vrouw die troepen leidde tijdens de Filippijnse Revolutie (1896-1898) en is ook in de strijd tegen de Amerikanen en de Japanners belangrijk geweest. Teresa Magbanua wordt geboren op 13 oktober 1868.

Teresa Magbanua werd geboren in Pototan op het Filippijnse eiland Panay. Ze groeide op als kind van rechter Juan Magbanua en zakenvrouw Alejandra Ferraris. Ze kwam uit een grote, welgestelde familie en viel in haar jeugd vooral op doordat ze veel met jongens optrok, waardoor ze goed leerde vechten. Na haar studie in Jaro en Manilla werd ze docente. Ze stopte met werken toen ze trouwde met Alejandro Balderas in 1894. Ze hielp hem met zijn werkzaamheden op de boerderij en leerde met vuurwapens omgaan omdat er zoveel bandieten in de buurt aanwezig waren.

Ondertussen ontstond op de Filippijnen een groeiende nationalistische beweging, die zich verzette tegen de koloniale overheersing van Spanje. De held van deze beweging was José Rizal. Toen hij in 1896 door de Spanjaarden geëxecuteerd werd, brak onder leiding van Emilio Aguinaldode Filippijnse Revolutie uit. Magbanua was actief betrokken bij het verzet tegen de Spanjaarden, net zoals een aantal van haar broers. Ze kwam aan het hoofd van een groep revolutionaire troepen te staan en groeide uit tot een heldhaftige strijder en een nationale heldin.

Toen Aguinaldo op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid van de Filippijnen uitriep, bemoeiden de Amerikanen zich inmiddels ook met de strijd. Zij waren in hetzelfde jaar in de Spaans-Amerikaanse oorlog verwikkeld geraakt en wilden de Filippijnen overnemen van de Spanjaarden. Dit lukte en Teresa Magbanua en haar troepen zetten de strijd voort tegen de Amerikanen. Ook in deze strijd boekten ze successen, maar de Filippijnse troepen waren uiteindelijk niet opgewassen tegen de Amerikanen. Teresa Magbanua leidde nog wel guerrilla-acties tegen de Amerikanen en later tegen de Japanners. Ze stierf uiteindelijk vlak na de Tweede Wereldoorlog in augustus 1947 op 78-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.