Geen afbeelding beschikbaar

14 Augustus jarig: Paus Pius VII

“Christelijke deugdzaamheid maakt van mensen goede democraten. Gelijkheid is geen idee van filosofen maar van Christus, en denk niet dat het katholieke geloof tegen democratie is”, aldus de latere paus Pius VII in een toespraak in 1797. Zijn pausschap staat vooral in het teken van spanningen en onderhandelingen met het Frankrijk onder Napoleon. Hij wordt geboren op 14 augustus 1742.

Paus Pius VII werd geboren als Luigi Barnaba Chiaramonti, in Cesena in Italië. Hij was de zoon van een markies die familiebanden had met Giovanno Angelo Braschi(1717-1799). Braschi werd  in 1775 gekroond tot paus Pius VI. Door deze connectie kwam Chiaramonti gemakkelijk hogerop binnen de Katholieke Kerk. Hij werd in een kort tijdbestek benoemd tot bisschop van verschillende bisdommen en in 1785 werd hij aangesteld als kardinaal.

In 1797 viel Napoleons leger het huidige Italië binnen en paus Pius VI werd als gevangene meegenomen naar Frankrijk. De omgang met Frankrijk werd vanaf nu essentieel voor Rome. Pius VI stierf in 1799 in Valence in ballingschap en dus moest er een nieuwe paus komen. Dit werd de gematigde kardinaal Chiaramonti. De ceremonie waarin hij tot paus Pius VII  benoemd werd, was opmerkelijk. Napoleon had namelijk de pauselijke Tiara gestolen, waardoor Pius VII het met een replica van papier-maché moest doen.

Pius VII onderhandelde met wisselend succes met de Fransen. Hij steunde ondermeer de  Franse handelsblokkade van Groot-Brittannië in de hoop dat Rome in ruil hiervoor wat van haar wereldlijke macht terugkreeg. Toch werd ook Pius VII in 1809 door de Fransen gevangen genomen tijdens de bezetting van de Pauselijke Staat en in ballingschap naar Savona, in het noorden van Italië, gebracht.

Tijdens nieuwe onderhandelingen met Napoleon in 1813 werd Pius VII gedwongen om het concordaat van Fontainebleau te tekenen, waardoor de kerk drastisch minder macht kreeg. Pius VII draaide dit concordaat twee maanden later terug, waardoor de spanningen weer toenamen. Toen Napoleon in 1815 bij Waterloo verslagen werd, betekende dat een ommekeer in het pausschap van Pius VII. Hij begon met het herstellen van de macht van de kerk. Pius VII stierf in 1823 op 81-jarige leeftijd in Rome.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.