Geen afbeelding beschikbaar

14 november jarig: Maurits van Oranje, Leopold Mozart en Claude Monet

Na de moord op zijn vader Willem van Oranje (1533-1584) wordt Maurits op zijn achttiende verjaardag stadhouder van Holland en Zeeland. Daarnaast is hij kapitein-generaal van het leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje. Tijdens zijn leven behaalt Maurits een aantal klinkende overwinningen tegen de Spanjaarden. Maurits wordt geboren op 14 november 1567.

Op het eerste gezicht lijken een prins van Oranje, een Duitse componist en een Franse kunstschilder weinig met elkaar gemeen te hebben. Toch delen Maurits van Oranje, Leopold Mozart en Claude Monet minimaal één ding: hun geboortedatum is 14 november.

Maurits van Oranje (1567-1625) werd opgevoed door zijn oom, Jan van Oranje, omdat zij vader druk was de opstand tegen Spanje te leiden. Maurits studeerde in Heidelberg en Leiden en werd onderwezen in godsdienst, geschiedenis, Frans, Latijn, wiskunde en vechten. Na de moord op zijn vader in 1584 werd Maurits vanaf 1586 aanvoerder van het leger van de Zeven Verenigde Nederlanden, terwijl raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt de politieke zaken op zich nam. In de Tien Jaren , de periode van 1588 tot 1598 in de Tachtigjarige Oorlog, werden er een groot aantal overwinningen op de Spaanse troepen behaald. Na de slag bij Nieuwpoort (1600) bekoelde de relatie tussen Maurits en van Oldenbarnevelt echter. Hoewel Maurits de slag won, was hij niet blij met de veldtocht waar van Oldenbarnevelt op had aangedrongen. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) kwam deze onenigheid tot een uitbarsting, wat uiteindelijk tot de onthoofding van Van Oldenbarnevelt leidde in 1619. Hiermee was de politieke leider van het land weg, maar Maurits bleek niet in staat die rol op zich te nemen. Bovendien leed hij in zijn laatste jaren een aantal militaire nederlagen. Vanaf 1622 ging de gezondheid van Maurits achteruit en op 23 april 1625 overleed hij.

Leopold Mozart (1719-1787) was een Duitse componist en de vader en leraar van Wolfgang Amadeus Mozart. Leopold werd op 14 november 1719 geboren in Augsburg. Zijn ouders wilden dat hij een katholieke priester zou worden. In 1740 begon hij zijn carrière als professioneel muzikant. Hij werd violist in een muziekgroep van de Universiteit van Augsburg. Vanaf dat moment begon hij met het componeren van muziek en het uitbrengen van werken over muziek. Vanaf 1759 ontdekte hij dat zijn twee kinderen, Nannerl (1751-1829) en Wolfgang Mozart (1756-1791), zeer muzikaal waren. Hij begon hen les te geven en al snel nam Leopold de kinderen mee op tour door heel Europa om concerten te geven. Wolfgang Mozart zou later uitgroeien tot een van de beste componisten die de wereld ooit gekend heeft. Leopold overleed in 1787 en hoewel Leopold muzikaal gezien altijd in de schaduw van zijn zoon heeft gestaan, heeft hij toch een groot aantal composities op zijn naam staan.

Claude Monet (1840-1926) was een Franse kunstschilder en wordt gezien als de grondlegger van de Franse impressionistische stroming. Hij werd op 14 november 1840 geboren in Parijs. Ondanks dat zijn vader wilde dat Claude zijn kruidenierswinkel overnam, wilde Claude kunstenaar worden. In Le Havre, waar Monet zijn opleiding tot kunstenaar volgde, werd de basis gelegd voor zijn impressionistische kunstwerken. Terug in Parijs begon hij voornamelijk in de buitenlucht te schilderen. Zijn stijl staat bekend om de gebroken kleuren en snelle penseelstroken. Later zou deze stijl bekend worden als impressionistisch, vernoemd naar Monets schilderij Impression, soleil levant uit 1872. In 1870 trouwde Claude met Camille, die in veel schilderijen van Monet voor zou komen. Samen leefde het echtpaar in Londen, Zaandam en Argenteuil. Na haar dood in 1879 trok Monet door Europa, waar hij doorgaans landschappen schilderde. Monet overleed op 5 december 1926 aan longkanker.

Personen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.