Wegens landverraad werd hij terechtgesteld. Wie was Johan van Oldenbarnevelt, waarom was zijn invloed zo groot en waarom werd hij dan toch terechtgesteld?
Maurits van Oranje
Stadhouders en raadpensionarissen waren belangrijke staatsmannen in de Republiek. Wat deden zij, wat was hun verhouding, en wie had de macht in handen?
Johan van Oldenbarnevelt (1547 - 1619) was landsadvocaat en raadspensionaris tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Midden in de Nederlandse Opstand brak er een ruzie uit tussen protestantse facties die de geschiedenis inging als ‘de Bestandstwisten’. Waar ging dat over?
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog droegen schilders hun steentje bij door met penseel en linnen de strijd en de hoofdrolspelers te strategisch te verbeelden.
Maurits was stadhouder van de Republiek in 1585. daarnaast was hij een belangrijke legeraanvoerder
De Nederlanders kwamen met de Tachtigjarige oorlog in opstand tegen de Spaanse koning. Op 2 juli 1600 vindt de beroemde Slag bij Nieuwpoort plaats.
Op 2 mei 2014 kwamde moordenaar van Pim Fortuyn, op vrije voeten. De moord op Pim Fortuyn is niet de enige politieke moord in de Nederlandse geschiedenis.
In de 80-jarige oorlog is Willem Lodewijk van Nassau samen met zijn neef Maurits van Oranje opperbevelhebber in het Staatse Leger.
In de aflevering ‘Staat zonder hoofd’ van de NTR-serie De Gouden Eeuw stond op Eerste kerstdag de staatsman Johan van Oldenbarnevelt centraal.
Toen de Duitse gravin Amalia van Solms-Braunfels in 1625 in Den Haag werd gekleed voor haar huwelijk met Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje, vouwde ze haar handen en sp
In 1619 wordt raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt ter dood veroordeeld.