Geen afbeelding beschikbaar

15 Augustus jarig: Antonius van Padua

Nog steeds wordt hij door Katholieken aangeroepen wanneer voorwerpen zijn verdwenen. Al vanaf de 13e eeuw staat de heilige Antonius van Padua er namelijk om bekend dat hij kan helpen met het vinden van verloren spullen.  Antonius van Padua wordt geboren op 15 augustus 1195.

Antonius werd geboren als Fernando Martins de Bulhões en groeide op in een rijk milieu in Lissabon. Hij trad op 15-jarige leeftijd toe tot de orde van de kanunniken. Acht jaar later kwam hij een aantal broeders uit de nieuwe orde der Franciscanen tegen die het geloof in Marokko gingen verspreiden. Hij raakte geïnspireerd en sloot zich bij hen aan, tegen de zin van zijn ouders. Zijn ouders hadden liever gezien dat hij een betere, plaatselijke opleiding genoot waardoor hij in Lissabon een hoge geestelijke kon worden. Toch besloot hij naar Marokko te reizen, maar werd in het Noord-Afrikaanse land al snel ziek, waardoor hij terug moest keren naar Europa. Hij kwam terecht in Italië. In tegenstelling tot de jaren in Portugal toen hij priester was, verbleef hij door zijn gezondheidsproblemen in Italië vaak in afzondering.

Hij leefde in dezelfde tijd als de oprichter van de orde der Franciscanen, Franciscus van Assisi (1181-1226). Op een dag moest Antonius invallen voor een andere priester die ziek was en de bevlogen wijze waarop hij preekte maakte veel indruk op Franciscus.

Franciscus stuurde Antonius erop uit om in de wijde omtrek van Noord-Italië te preken, waardoor hij een steeds populairder en bekender priester werd. Door zijn slechte gezondheid stierf hij uiteindelijk op 13 juni  1231 op 36-jarige leeftijd. Hij is een jaar na zijn dood al heilig verklaard door de toenmalige paus Gregorius IX, omdat er zoveel wonderen werden waargenomen rondom het tijdstip van zijn dood en in Padua, op de plek waar hij begraven lag. Nooit is er in de Katholieke Kerk iemand sneller heilig verklaard dan Antonius. In zijn geboorteland Portugal is 13 juni nog steeds een nationale feestdag. Waarschijnlijk wordt hij aangeroepen om voorwerpen terug te vinden door de overlevering van een tekst van vlak na zijn dood waarin al bezongen werd dat hij hier goed bij kon helpen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!