Geen afbeelding beschikbaar

15 oktober jarig: Heinz Barth

Heinz Barth staat vanwege zijn aandeel in de dood van 642 Franse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend als de ‘Moordenaar van Oradour-sur-Glane’. Naast de wreedheden in het Franse dorpje is hij in de oorlog ook betrokken bij de dood van 92 mannen in het Tsjechische Lidice. Hij wordt in 1953 in Frankrijk bij verstek ter dood veroordeeld. Heinz Barth werd geboren op 15 oktober 1920.

Barth werd geboren in Gransee, in de Duitse deelstaat Brandenburg. Hij ging op twaalfjarige leeftijd bij de Hitler-Jugend, waarna hij in 1939 lid werd van de NSDAP. Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog ging hij in dienst en werd hij gestationeerd bij de militaire politie. In juni 1942 was hij betrokken bij de moord op de mannelijke inwoners van het dorpje Lidice. Dit dorpje werd uitgemoord als vergelding voor de aanslag op Reichsprotektor Reinhard Heydrich. De vrouwen en kinderen van Lidice werden afgevoerd naar concentratiekampen.

Begin 1943 ging Barth bij de SS, waarna hij vocht aan het Oostfront. In 1944 werd hij naar Frankrijk gestuurd, waar hij deelnam aan het bloedbad in Oradour-sur-Glane. De 642 inwoners van dit Franse dorpje werden op 10 juni 1944 allemaal vermoord. Barth was de bevelhebber van de groep soldaten die de mannen van het dorpje in schuren opsloot en daarna doodschoot. Barth gaf later toe dat hij vijftien keer in de menigte had geschoten en dat het bloedbad geen enkel militair doel had. In augustus 1944 raakte hij een deel van zijn been kwijt bij gevechten in Normandië.

Na de oorlog vestigde Barth zich onder een valse naam weer in Gransee, waar hij bedrijfsleider bij een supermarktketen werd. Hij werd op 12 februari 1953 in Frankrijk bij verstek ter dood veroordeeld. Op 14 juni 1981 werd Barth gearresteerd door de politie van de DDR. Hij werd in 1983 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar Barth werd vanwege zijn slechte gezondheid in 1997 vrijgelaten. Hij kwam daarna nog één keer in het nieuws, nadat bleek dat hij vanaf 1991 een pensioen had gekregen vanwege de wond die hij had opgelopen tijdens de oorlog. Heinz Barth overleed op 6 augustus 2007.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.