Jacoba van Beieren

16 juli jarig: Jacoba van Beieren

Op jonge leeftijd overlijdt haar vader en wordt ze benoemd tot gravin van Holland en Zeeland. Haar eigen oom accepteert haar heerschappij over deze gebieden echter niet, wat uiteindelijk resulteert in oorlog. Om steun te verwerven treedt ze vervolgens in het huwelijk met haar eigen neef, maar ook hij keert zich uiteindelijk tegen haar. Jacoba van Beieren werd geboren op 16 juli 1401.

Jacoba van Beieren werd geboren op 16 juli 1401 als dochter van graaf Willem VI van Holland. Op 4-jarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt aan Jan van Touraine, de zoon van de Franse koning Karel VI. Toen ze 14 jaar oud was werd het huwelijk voltrokken, maar twee jaar later kwam Jan te overlijden. In 1417 stierf ook haar vader, waarna Jacoba hem opvolgde als gravin van Holland en Zeeland.

De Duitse keizer Sigismund besloot het gebied Holland echter toe te kennen aan haar oom, de Luikse bisschop Jan van Beieren, wat resulteerde in een conflict tussen oom en nicht. Jacoba besloot dat ze steun nodig had in de strijd en trad daarom in 1418 in het huwelijk met haar neef Jan IV van Brabant. Deze verbintenis bleek echter geen gelukkige en na vier jaar liet Jacoba het huwelijk ongeldig verklaren. Vervolgens vertrok ze naar Engeland, waar ze een relatie aanging met Humfred van Gloucester, de zoon van de Engelse koning Hendrik IV. Jan IV van Brabant koos er ondertussen voor om zich aan te sluiten bij Jacoba’s vijanden.

Samen met Humfred en een Engels leger keerde ze in 1424 terug naar Holland om haar gebieden te heroveren. Maar de invasie mislukte en Humfred vertrok weer naar Engeland, waar hij een affaire begon met een van Jacoba’s hofdames. Jacoba zelf werd ondertussen gevangen genomen door Filips van Bourgondië, een bondgenoot van Jan IV van Brabant. Na een spectaculaire ontsnapping wist Jacoba de strijd nog drie jaar door te zetten, maar uiteindelijk moest ze zich toch overgeven.

Op 3 juli 1428 tekende ze een vredesverdrag met Filips, bijgenaamd ‘De Zoen van Delft’. Jacoba mocht in naam heerser van Holland en Zeeland blijven, maar alleen als ze Filips erkende als haar erfgenaam en als ze beloofde niet meer te trouwen. In 1432 trad ze echter in het geheim in het huwelijk met de Zeeuwse edelman Frank van Borssele. Toen Filips dit ontdekte, werd Jacoba gedwongen afstand te doen van haar titels. Ze trok zich terug op het slot Teylingen, waar ze op 9 oktober 1436 op 35-jarige leeftijd overleed.

 Uitgeverij VerlorenLeestip: 

De sprong van Jan van Schaffelaar – Oorlog en partijstrijd in de late Middeleeuwen
Auteurs: Antheun Janse
Uitgever: Verloren
ISBN: 9065504621
Winkelprijs: €10,–

Bestel De sprong van Jan van Schaffelaar

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!