Pieter Cornelisz Hooft, geschilderd door Joachim von Sandrart

16 maart jarig: Pieter Corneliszoon Hooft

De chique P.C. Hooftstraat in Amsterdam is bij veel mensen bekend, al is het maar van Jort Kelders ‘Bij ons in de PC’. Maar de naamgever van deze straat heeft niets te maken met de designwinkels en het shoppende publiek van nu. Pieter Corneliszoon Hooft was dichter, toneelschrijver en historicus. Hij werd geboren op 16 maart 1581 in Amsterdam.


Literatuur interesse


Cornelis Hooft, de vader van Pieter Corneliszoon, was succesvol graan- en oliehandelaar en burgemeester van Amsterdam. Zijn zoon Pieter had van jongs af aan meer interesse voor literatuur en geschiedenis dan voor handel en bestuur. Op 16-jarige leeftijd, in 1597, schreef P.C. Hooft het toneelstuk Achilles en Polyxena. Een jaar later ging hij op reis naar Italië waar hij geboeid raakte door de renaissance literatuur. Hij studeerde hierna een tijd rechten, maar hield zich vooral bezig met schrijven en geschiedenis. Hooft trouwde in 1610 met Christina van Erp. Zij kregen vier kinderen die allemaal kwamen te overlijden en in 1624 stierf ook Christina. De periode hierna noemde Hooft zelf ‘een nare nacht van drie benauwde jaren’. In 1627 kwam een einde aan die periode, toen hij trouwde met Heleonora Hellemans.

Titel: Een naekt beeldt op een marmore matras seer schoon - Het dagboek van een 'grand tour' (1649-1651)
Redactie: E.M. Grabowsky
ISBN: 9789065501813
Uitgever: Verloren
Prijs: €25,-

    


Muiderslot en Muiderkring


In 1609 was P.C. Hooft benoemd tot baljuw van Naarden en Gooiland en drost van Muiden. Zijn ambtswoning werd het Muiderslot in Muiden. In de winter woonde hij meestal in Amsterdam, in de zomer nam hij zijn intrek in het slot. Hooft nodigde regelmatig vrienden uit in Muiden, zoals Constantijn Huygens en Joost van den Vondel. Een aantal jaren lang kwamen ‘s zomers verschillende dichters, musici en geleerden bijeen in het Muiderslot. Deze groep mensen, waarvan Hooft de spil was, wordt de Muiderkring genoemd.


Nederlandse Historiën


De laatste twintig jaar van zijn leven hield Hooft zich bezig met het schrijven van de geschiedenis van de Lage Landen. Geïnspireerd op de Historiën van de Romeinse schrijver Tacitus publiceerde hij in 1642 de eerste twintig boeken van zijn Nederlandse Historiën. Veertien jaar lang werkte hij aan deze reeks die de periode 1555-1584 besloeg. De volgende delen die de periode tot 1587 beschrijven kon hij niet meer afmaken. In 1647 stierf Pieter Corneliszoon Hooft op 66-jarige leeftijd.  

Bronnen:

G. Graddesz Hellinga, Meesters van de Gouden Eeuw (Zutphen 2008)

Literatuurgeschiedenis.nl: PC Hooft 

Dbnl: PC Hooft 

Afbeelding

Wikipedia.org: Pieter Cornelis Hooft

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.