Pierre Cuypers

16 mei jarig: Pierre Cuypers

Pierre Cuypers is als architect verantwoordelijk voor een groot aantal bekende gebouwen in Nederland. Hij ontwierp onder meer het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en de Munsterkerk in Roermond. Pierre Cuypers werd geboren op 16 mei 1827 te Roermond.

Pierre Cuypers was het negende kind van Joannes Cuypers en Maria Bax. Zijn vader was kerk- en decoratieschilder en zorgde ervoor dat zijn jongste zoon zich al vroeg bezig hield met kunst en cultuur. Pierre presteerde goed op de middelbare school en verdiende daarmee een studiebeurs, die hij gebruikte om architectuur te gaan studeren aan de Kunstacademie van Antwerpen.

Cuypers' privéleven

Tijdens zijn studie in Antwerpen ontmoette Pierre zijn eerste vrouw, Rosalia Vandevin, met wie hij in 1850 trouwde. Samen kregen zij twee dochters. Kort na de bevalling van hun tweede kind, stierven moeder en dochter aan tuberculose. In 1859 trouwde Pierre voor de tweede keer, nu met Antoinette Alberdingk Thijm. Met haar kreeg hij nog vijf kinderen.

Cuypers werkte tijdens zijn loopbaan veel samen met François Stoltzenberg, een handelaar in textiel en kerkmaterialen. Cuypers profiteerde mee van de klantenkring die Stoltzenberg had en kon zo eenvoudig aan nieuwe opdrachten voor de bouw van kerken komen. De twee vrienden profiteerden van elkaar omdat zij samen een compleet gebouw konden ontwerpen en realiseren. Cuypers ontwierp ruim zeventig kerken in heel Nederland.

De gebouwen van Cuypers

De gebouwen van Cuypers werden meestal in de Neogotische stijl ontworpen. Dat hield in dat er gebruik gemaakt werd van natuurlijke materialen die ook als zodanig herkenbaar moesten blijven en dat de vormen veel leken op die van gebouwen uit de middeleeuwen. Veel van Cuypers’ gebouwen zijn van baksteen en de ornamenten die werden aangebracht in het ontwerp moesten niet alleen ter versiering zijn, maar ook een symbolische betekenis hebben.

Cuypers ontwikkelde slechts een paar overheidsgebouwen, waarvan het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam de hoogtepunten zijn. Voor zijn werk ontving hij een aantal hoge onderscheidingen, zoals het Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Pierre Cuypers stierf op 3 maart 1921 te Roermond.

Leestip:

Pierre CuypersKatholieke architectuur in de twintigste eeuw – De vier architecten van de Leidse familie Van der Laan
Auteur: Michel Remery
ISBN: 9789087047078
Uitgever: Verloren
Winkelprijs: €39,–

Bestel Katholieke architectuur in de twintigste eeuw

Bronnen

Cuypershuis, Biografie

Cuypers Roermond, De levensloop van Pierre Cuypers

Wikipedia, Pierre Cuypers

Afbeelding

Wikimedia Commons, Portret van architect Pierre (dr. P.J.M.) Cuypers (…)

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!