Alfred Emile Rambaldo

16 november jarig: Alfred Emile Rambaldo

Hij is een echte pionier in de Nederlandse luchtvaart, hij is betrokken bij de eerste ballonvaart die in Nederland wordt uitgevoerd en heeft als één van de eerste Nederlanders door dat de luchtvaart een grote toekomst heeft. Ook in Nederlands-Indië zet hij zich in voor de luchtvaart. Alfred Emile Rambaldo werd geboren op 16 november 1879.

Alfred Emile Rambaldo bij de marine

Alfred Emile Rambaldo werd geboren in Rembang op Java. Zijn vader was Johannes Jacobus Rambaldo, resident in Nederlands-Indië, en zijn moeder was Wilhelmina Antoinetta van Weelderen. Toen Alfred vier jaar oud was vertrok de familie naar Nederland, waar zijn vader in 1886 overleed. Alfred volgde een militaire opleiding in Den Haag en werd adelborst bij de marine, waarna hij in 1901 naar Nederlands-Indië werd gezonden om daar op verschillende oorlogsschepen te dienen.

In 1905 keerde hij terug naar Nederland. Rambaldo was al langer geïnteresseerd in meteorologie en astronomie en kwam via een meerdere in het leger in aanraking met informatie over de luchtvaart. In het eerste decennium van de 20e eeuw stond de luchtvaart nog in de kinderschoenen en Rambaldo verdiepte zich snel in alle literatuur die erover geschreven was. Hij begon zelf artikelente publiceren over de luchtvaart en raakte ervan overtuigd dat er in Nederland een luchtvaartvereniging opgericht moest worden.

Oprichting Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

In 1907 was het zover. Rambaldo richtte samen met een aantal andere pioniers op het gebied van de luchtvaart de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) op. Rambaldo werd hiervan secretaris. In 1908 was hijbetrokken bij de eerste ballonvaart die boven Nederland plaatsvond. Tevens was hij in 1910 betrokken bij de eerste ballonvaart boven Nederlands-Indië, omdat hij daar inmiddels weer werkzaam was bij het Koninklijk Magnetisch en Meteorologisch Observatorium.

Op 5 augustus 1911 nam hij opnieuw deel aan een ballonvaart boven Nederlands-Indië. Dit zou zijn laatste ballonvaart worden. Hij moest met zijn ballon een noodlanding maken en belandde hierbij in de top van een boom. Toen hij uit deze boom probeerde te klimmen, viel hij tien meter naar beneden. Deze val werd hem fataal. Alfred Emile Rambaldo is slechts 31 jaar oud geworden.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.