Geen afbeelding beschikbaar

17 februari jarig: Rudolf Agricola

"Ik kom van de rand van de wereld, van de rand van de oceaan". De Nederlandse humanist Rudolf Agricola groeide op in het kleine dorpje Baflo in Groningen, maar groeide desalniettemin uit tot één van de meest vooraanstaande Europese geleerden van de 14e eeuw.  Zelfs Desiderius Erasmus zou later vol bewondering over zijn prestaties spreken. Rudolf Agricola werd geboren op 17 februari 1444.

Rudolf Agricola werd geboren onder de naam Roelof Huusman op 17 februari 1444 in het Groningse Baflo. Gedurende zijn jeugd studeerde hij aan de universiteiten van Erfurt en Leuven, waar hij opviel vanwege zijn uitstekende beheersing van het Latijn. Tevens bleek hij over een groot muzikaal talent te beschikken en speelde hij graag op de orgel. Agricola richtte zich tijdens zijn studie het liefst op de werken van de klassieke auteurs, met name die van Cicero en Marcus Quintillius. Tussen 1468 en 1475 vervolgde hij zijn opleiding in Italië, waar hij in contact kwam met de voorname humanisten Theodor Gaza en Battista Guarino.

In 1479 keerde Agricola terug naar Groningen en werd daar secretaris van de stad. Datzelfde jaar verscheen ook zijn belangrijkste werk, ‘De inventione dialectica’, over het correct deduceren van argumenten en het belang van structuur in het wetenschappelijke vertoog. Later richtte hij zich op de vertaling van oude Griekse teksten in het Latijn en stond hij aan het hoofd van een groep Nederlandse humanististen, met wie hij een uitgebreide correspondentie onderhield.

Tot slot werkte Agricola ook nog als leermeester en werd hij regelmatig door vorsten en geleerden gevraagd om lezingen te komen geven. Rond 1482 woonde ook Desiderius Erasmus (1466-1536) een lezing van Agricola bij, een gebeurtenis die hij later zou omschrijven als één van de hoogtepunten uit zijn leven. Vanwege zijn werkzaamheden stond Agricola in zijn tijd bekend als de ‘Frisii soli spes decusque’, ofwel de ‘hoop en sieraad van de Friese bodem’. Rudolf Agricola overleed 27 oktober 1485 op 42 jarige leeftijd in het Duitse Heidelberg.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!