sofie van wurttemberg

17 juni jarig: Sophie van Württemberg

“De Nederlanders zullen ons houden zolang wij nodig zijn”, aldus Sophie van Württemberg. Van 1849 tot 1877 was ze koningin van Nederland door haar huwelijk met koning Willem III. De vorstin stond bekend als belezen, intelligent en warm, maar had een slecht huwelijk met de Nederlandse koning. Ze werd geboren op 17 juni 1818 in Stuttgart.

Sophie werd geboren als Sophia Frederika Mathilde, prinses van Württemberg. Kort na haar geboorte stierf haar moeder. Als dochter van de koning van Württemberg moest Sophie een goede partij trouwen. Daarom was door haar vader en koning Willem II van Nederland al besloten dat ze moest trouwen met zijn zoon, Willem. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst in 1838. Het verhaal gaat dat Willem meteen smoorverliefd was, maar Sophie zag niet zoveel in de Nederlandse erfprins. Ze probeerde de verloving af te breken, met hulp van haar aanstaande schoonmoeder, Anna Paulowna. Ook deze was fel tegenstander van de verbintenis. De moeder van Sophie, Catharina, was namelijk een zus van Anna Paulowna, waardoor Sophie en haar toekomstige man Willem volle neef en nicht waren. Een huwelijk tussen neef en nicht werd in Rusland als bloedverraad gezien.

Huwelijk met koning Willem III

Beide vaders waren echter niet te vermurwen en op 18 juni 1839 trouwden Willem en Sophie in Stuttgart. Tien jaar later werd ze koningin der Nederlanden. Ondanks dat het stel drie kinderen kreeg, was het niet gelukkig. Willem hield er tal van affaires op na en Sophie voelde zich in alles de meerdere van haar echtgenoot. Ook hun politieke opvattingen verschilden danig van elkaar. Zo was Sophie een voorstander van de liberale ideeën van Thorbecke, terwijl Willem III de staatsman verafschuwde. Sophie probeerde van haar man te scheiden, maar dit werd niet toegestaan. Wel kwamen Willem III en haar vader in 1855 overeen dat het echtpaar gescheiden van tafel en bed zou leven. Hierna bloeide Sophie op. De correspondentie die ze met Europese geleerden en staatslieden (waaronder Leopold von Ranke en Jean-Jaques Rousseau) onderhield intensiveerde en ze schreef artikelen voor het prestigieuze politiek-culturele tijdschrift  Revue des Deux Mondes.

Sophie stierf op 3 juni 1877. Ze werd in haar trouwjurk begraven omdat haar leven naar eigen zeggen al was geëindigd op de dag dat ze trouwde met Willem III. Sophie, prinses van Württemberg en koningin der Nederlanden, werd 58 jaar oud.

Leestip:

sofie van wurttemberghSophie, koningin der Nederlanden – Biografie van Sophie van Württemberg (1818-1877 op basis van brieven en dagboeken
Auteur: Dianne Hamer
ISBN: 9789087042011
Uitgever: Verloren
Winkelprijs: €25,–

Bestel Sophie, koningin der Nederlanden

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.