17 september jarig: Karel de Eenvoudige

Hoewel Karels titel ‘de eenvoudige’ doet vermoeden dat hij niet bepaald een helder licht is, behaalt hij als koning van West-Francië belangrijke overwinningen. Zo sluit hij een verstandig akkoord met de gevreesde Vikingleider Rollo, en bewerkstelligt daarmee een veilige toegang tot de Seine. Karel de Eenvoudige werd geboren op 17 september 879.

Karel III was de zoon van Lodewijk de Stamelaar en Adelheid van Parijs. Na de dood van de ziekelijke Lodewijk in 882, was Karel op driejarige leeftijd nog niet klaar voor het koningschap van West-Francië. Bovendien werd er door politieke tegenstanders hevig gespeculeerd over de geldigheid van het huwelijk van zijn ouders, waardoor eerst Karel III van het Oost-Frankische Rijk als koning werd gekozen. Deze Karel de Dikke bleek echter onbekwaam, waardoor in 888 graaf Odo van Parijs koning werd. Omdat Odo I geen Karolinger was, zorgde dit voor de nodige tegenstand van de West-Frankische adel. Om de gemoederen te sussen, benoemde Odo Karel de Eenvoudige tot zijn wettige opvolger. In 898, het sterfjaar van Odo I, werd Karel zoals afgesproken koning van het West-Frankische Rijk.

In 911 behaalde Karel een belangrijke overwinning op de Vikingen die al tijden West-Francië teisterden met aanvallen. Vikingleider Rollo sloot na een mislukte belegering het Saint-Clair-sur-Epte akkoord, dat onder andere inhield dat hij de toegang tot de Seine zou verdedigen tegen andere Vikingaanvallen.

Toen er in Lotharingen een opvolgingsprobleem ontstond, omdat de edelen niet bereid waren Hertog Koenraad I van de Franken te steunen als nieuwe koning, werd Karel III benoemd als nieuwe heerser. Ondanks machtsstrubbelingen die de kop op staken, wist Karel de macht over Lotharingen te behouden, mede dankzij Haganon, een Lotharingse edelman en adviseur van Karel III. Toen Karel in 922 de abdij van Chelles schonk aan zijn Lotharingse raadgever, brak er een opstand uit in West-Francië en zag Karel zich genoodzaakt te vluchten. Robert van Parijs, de broer van de eerdergenoemde Odo, werd verkozen tot tegenkoning. In 923 versloeg Roberts leger Karel bij Soissoins. Tijdens de onderhandelingen die hierop volgden werd Karel gevangengenomen. Karel de Eenvoudige overleed in gevangenschap in 929.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Dan lees je Geschiedenis Magazine.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over de Atjeh-oorlog? Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.