Geen afbeelding beschikbaar

18 september jarig: Paus Gregorius XVI

“Wij hebben beoordeeld dat we onze pastorale bezorgdheid aanwenden om ons af te keren van de onmenselijke slavenhandel met negers en andere mensen.” Gregorius XVI wordt paus in 1831 en veroordeelt naast de slavenhandel ook het liberalisme, het socialisme en het rationalisme. Paus Gregorius XVI wordt als Bartolomeo Alberto Cappellari geboren op 18 september 1765.

Cappellari werd in Belluno in Italië geboren in een adellijke familie. Hij trad op jonge leeftijd toe tot een klooster uit de orde van de Benedictijnen in Murano, in de buurt van Venetië. In 1787 werd hij tot priester gewijd. In 1799 schreef hij een boek waarin hij de Jansenisten veroordeelde, een groep religieuzen die zich verzette tegen de macht van de Katholieke Kerk en de absolute heersers. Hierdoor nam zijn bekendheid als geestelijke in rap tempo toe, waardoor hij in 1805 abt werd van het Romeinse klooster San Gregorio in Cenio.

In 1809 werd de toenmalige paus Pius VII door Napoleon weggestuurd uit Rome. Hierop vluchtte Cappellari terug naar Murano. In 1814 kwam de paus terug en benoemde Cappellari tot raadsman van de Inquisitie. In 1825 benoemde de nieuwe paus Leo XII hem tot kardinaal. Toen paus Pius VIII, die paus was van 1829 tot 1830, stierf, werd Cappellari na een conclaaf van 64 dagen tot nieuwe paus gekozen. Hij nam de naam Gregorius XVI aan.

Bijzonder aan zijn aanstelling als paus was dat hij nog geen bisschop was. Pas 4 dagen voor zijn uiteindelijke uitverkiezing werd hij tot bisschop gewijd, hiermee is hij de laatste paus die zo kort voor zijn pausschap bisschop werd.

Als paus liet Gregorius verschillende grote kerken bouwen. Hij veroordeelde veel politieke teksten en in 1839 veroordeelde hij de slavernij. Hij zorgde er ook voor dat er geen spoorwegen in de pauselijke gebieden werden aangelegd, omdat hij meende dat deze nieuwe technologie zou zorgen voor een verrijking van de bourgeoisie die ten koste zou gaan van de macht van de Katholieke Kerk. Aan het eind van zijn heerschappij liet Gregorius grote schulden na. Hij stierf op 1 juni 1846 aan de gevolgen van een bacteriële infectie.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.