Meinoud Rost van Tonningen sloot zich in 1936 aan bij de Duitse NSB. Onder zijn leiding radicaliseerde deze beweging.

19 februari jarig: Meinoud Rost van Tonningen

Meinoud Rost van Tonningen groeit op in Nederlands-Indië, waar zijn vader generaal is. Na zijn studietijd werkt hij bij de Volkenbond in Wenen. Daar komt hij in aanraking met nationaalsocialisten en in 1936 sluit hij zich aan bij de NSB. Hij is veel radicaler in de antisemitische leer dan NSB-leider Anton Mussert. Meinoud Rost van Tonningen werd geboren op 19 februari 1894 in Soerabaja, Nederlands-Indië.


In 1909 keerden Meinoud Rost van Tonningen en zijn ouders terug naar Nederland. Rost van Tonningen volgde een opleiding aan de Hogereburgerschool in Den Haag. Hierna startte hij met een ingenieursopleiding in Delft. Deze maakte hij niet af, want toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak in 1914 meldde hij zich om vrijwillig mee te vechten. Na de oorlog deed hij staatsexamen en kon Rost van Tonningen beginnen aan een studie rechten in Leiden. Hij voelde zich vooral aangetrokken tot de vakken in het volkenrecht.


Volkenbond


Na zijn studie kwam hij terecht bij de Volkenbondcontrole in Wenen. Hij werkte daar onder andere als vertegenwoordiger van het Financieel Comité tot hij in 1928 naar Amsterdam verhuisde. Na drie jaar keerde hij echter terug naar Wenen, om daar de prestigieuze functie van vertegenwoordiger van de Volkenbond te gaan vervullen. Toen de Volkenbond de Sovjet-Unie als lid accepteerde en de ‘Anschluss’ van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland verhinderde, veranderde zijn positieve visie op de Volkenbond.


Actief bij de SS


Daarom diende hij in 1936 zijn ontslag in en werd hij lid van de NSB. Rost van Tonningen was een radicaler nationaalsocialist dan NSB-leider Anton Mussert. Hij voelde veel voor de ideeën van Heinrich Himmler en zijn verlangen naar een groot-Germaans rijk. Ondanks tegenstand van andere NSB-leden, wist Rost van Tonningen de NSB te radicaliseren. Toen de Duitse bezetter meer controle wilde over de Nederlandse economie, was het Rost van Tonningen die tot president van de Nederlandsche Bank benoemd werd. In de zomer van 1944 volgde hij een opleiding bij de Waffen-SS in Den Bosch. Toen de Duitse nederlaag in maart 1945 duidelijk begon te worden, ging hij in actieve dienst als SS-Hauptsturmführer, vermoedelijk om bij eventuele arrestatie de status van militair te hebben.


Op 8 mei 1945 werd hij, als politiek delinquent, gevangen genomen en verhoord door Canadezen. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Scheveningen, waar hij in juni 1945 zelfmoord pleegde door over de balustrade van een trap te springen.


Bronnen


- Waffen-ss.nl, Meinoud Rost van Tonningen (…)


- Historici.nl, Rost van Tonningen, Meinoud (…), 10-02-2012


 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt