Geen afbeelding beschikbaar

1980: Joop Zoetemelk wint de Tour de France

Joop Zoetemelk was in de jaren ’70 al vijf keer tweede geworden in de Tour de France. Het leverde hem de bijnaam ‘de eeuwige tweede’ op. In 1980 stapte hij over naar de TI-Raleigh ploeg. Zoetemelk kende tijdens de Tour van 1980 een zwakke start, wat hem op kritiek van zijn ploeggenoten kwam te staan. Zou hij weer niet weten te winnen?


In 1970 was Zoetemelk tijdens zijn eerste deelname tweede geworden in de Tour de France. Als 23-jarige wielrenner was dat een grote prestatie en de verwachtingen voor de toekomst waren hooggespannen. Toch eindigde Zoetemelk ook in 1971, 1976, 1978 en 1979 als tweede. Hij moest Eddy Merckx, Lucien van Impe en Bernard Hinault telkens voor zich dulden.


Eerste week van de Tour in 1980


Bernard Hinault was als tweevoudig winnaar en verdedigend kampioen ook in 1980 de grote favoriet. Joop Zoetemelk stapte daarom in 1980 van de Franse ploeg Miko-Mercier over naar het ijzersterke Nederlandse TI-Raleigh. Met behulp van Jan Raas, Gerrie Knetemann en Henk Lubberding hoopte Zoetemelk eindelijk de gele trui te behalen. De Tour van 1980 startte met een korte tijdrit in Frankfurt. Zoetemelk voelde zich echter ziek en verloor meteen veel tijd op Hinault, een tijdritspecialist. Weer leek de Nederlandse hoop vervlogen, zeker nadat Zoetemelk tijdens een etappe naar Luik in de stromende regen weer twee minuten verloor op zijn Franse concurrent.Leestips-BoekJoop Zoetemelk Joop Zoetemelk


€ 25.00 
Hinault stapt af


Zoetemelk kreeg hevige kritiek van zijn ploeggenoten. Ze waren ontevreden over de prestaties van hun kopman, ondanks dat de rest van de ploeg sterk presteerde. Na de moeizame eerste week kwam Zoetemelk eindelijk in vorm. Tijdens de elfde etappe, een individuele tijdrit, maakte hij veel tijd goed op Hinault. De volgende dag volgde de eerste rit door de Pyreneeën. Hinault staakte halverwege de etappe zijn Tour de France wegens een pijnlijke ontsteking in de knie. Zoetemelk kreeg hierdoor de gele trui in de schoot geworpen.


Zoetemelk onbedreigd naar Parijs


Zijn gele trui kwam nauwelijks meer in gevaar. Alleen een valpartij tijdens een beklimming in de Alpen, nota bene veroorzaakt door ploeggenoot Johan van der Velde, zorgde nog voor opschudding. Zoetemelk wist de aansluiting bij de kopgroep snel te vinden, waardoor hij op 20 juli 1980 eindelijk als winnaar aankwam op de Champs-Élysées in Parijs. Joop Zoetemelk volgde daarmee Jan Janssen op als laatste Nederlandse Tourwinnaar. Twee jaar later eindigde Zoetemelk nogmaals als tweede, voor de zesde keer.

Bronnen


-          Bike Race Info, 1980 Tour de France (12-7-2013)


-          Geschiedenis 24, De dag dat Joop (…) (12-7-2013)


-          Sportgeschiedenis, Joop Zoetemelk wint eindelijk (…) (12-7-2013)


-          Tourgeschiedenis, 1980: verdiende zege Zoetemelk (12-7-2013)


-          Volkskrant, Joop Zoetemelk, een monumentale (…) (12-7-2013)


 


Leestips-BoekJoop Zoetemelk Joop Zoetemelk


€ 25.00 


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.