Kurt Cobain Nirvana

20 februari jarig: Kurt Cobain

In mei 2021 werd bekend dat zes haren van de in 1994 overleden Kurt Cobain bij een veiling 11.600 euro op hadden geleverd. Cobain, leadzanger en gitarist van de wereldberoemde grungeband Nirvana, gold als de vertegenwoordiger van ‘Generatie X’, de generatie die opgroeide na de babyboomers. Kurt Cobain werd geboren op 20 februari 1967 in Aberdeen en maakte op 27-jarige leeftijd een einde aan zijn leven op 5 april 1994.

Cobain’s Jeugd

Al tijdens zijn jeugd werd duidelijk dat Cobain artistiek talent had. Volgens zijn tante begon hij al met zingen toen hij twee jaar oud was. Op zijn vierde was hij al bezig met piano spelen en schreef hij een liedje over een uitstapje naar een lokaal park. Van jongs af aan zong hij graag liedjes zoals “Hey Jude” van the Beatles.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Naar eigen zeggen had Cobain een gelukkige jeugd, tot zijn ouders op zijn negende gingen scheiden. Vanaf dat moment werd hij steeds stiller en trok hij zich steeds meer terug. Cobain groeide na de scheiding van zijn ouders op bij verschillende familieleden.

In zijn middelbareschooltijd werd hij opstandig, maar zijn interesse in muziek bleef: hij ontdekte rockmuziek en werd een aantal keren gearresteerd vanwege het vernielen van auto’s en het bekladden van gebouwen. Gedurende deze tijd ging hij graag naar punkrock shows en kwam hij in contact met andere muzikanten.

Een middelbareschooldiploma heeft Cobain nooit gehaald. Enkele weken voor zijn diploma-uitreiking besloot hij voortijdig de middelbare school te verlaten, hij had te weinig vakken gehaald. Van zijn moeder moest hij hierna een baan zoeken of vertrekken. Uiteindelijk woonde hij af en toe bij vrienden en was hij soms dakloos.

In 1986 zou Cobain een appartement vinden, waarvan hij de huur kon betalen omdat hij een baantje had gevonden in resort aan de Stille Oceaan in Ocean Shores, zo’n 32 kilometer van zijn geboorteplaats Aberdeen.

Carrière

Op zijn veertiende verjaardag kreeg Cobain van zijn oom een keuze; een fiets of een gitaar. Cobain koos de gitaar, en leerde zichzelf spelen. Hij ontdekte punk en hardcore bands zoals Sex Pistols en ging al snel zijn eigen nummers schrijven.

Na een aantal mislukte projecten, richtte hij in 1987 met zijn vriend Krist Novoselic de band Nirvana op. In 1989 brachten ze het debuutalbum Bleach uit. Drie jaar later verscheen Nevermind. Van dit album werd het nummer ‘Smells Like Teen Spirit’ een wereldhit en betekende hun grote doorbraak. In 1993 verscheen hun derde en laatste album In Utero. Wereldwijd verkocht Nirvana meer dan 50 miljoen albums.

Grunge

Cobain werd met Nirvana bekend met hun ‘grunge’ muziek, een muziekstijl die in de jaren 80 vanuit Seattle opkwam. Bekende grungebands zijn Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains, Stone Temple Pilots en natuurlijk Nirvana. In grunge kwamen elementen van punkrock en heavy metal samen. Nirvana’s album Nevermind uit 1991 wordt vaak gezien als het hoogtepunt van het grungegenre.

Een vroegtijdig overlijden

In mei 1991 ontmoette Cobain Courtney Love, zangeres van de band Hole. Ze werden verliefd en op 24 februari 1992 trouwden ze. Op 18 augustus van dat jaar werd hun dochter Frances Bean Cobain geboren. 

Nadat Cobain op 4 maart 1994 bewusteloos werd gevonden na een overdosis van 50 tabletten van het slaapmiddel Rohypnol, in combinatie met een grote hoeveelheid alcohol, probeerde Love Cobain van zijn (heroïne)verslaving te helpen. Hij werd opgenomen in een ontwenningskliniek in Los Angeles. De volgende dag klom hij over de muur van de kliniek en verdween.

Op 8 april 1994 werd Cobain dood gevonden in zijn huis in Seattle. Naast zijn lichaam lag een afscheidsbrief en een hagelgeweer waarmee hij zich door het hoofd had geschoten. De patholoog-anatoom stelde vast dat Cobain drie dagen eerder, op 5 april 1994, was overleden.

Nalatenschap

Over de dood van Cobain wordt nog altijd getwist. Privédetective Tom Grant, die na de dood van Cobain door Love werd ingehuurd, is ervan overtuigd dat Cobain vermoord was. Grant stelt dat Cobain te veel heroïne zou hebben gebruikt om zelfmoord te kunnen plegen, daarnaast zouden de laatste zinnen van zijn afscheidsbrief niet door hemzelf zijn geschreven en zouden er geen vingerafdrukken op het hagelgeweer zijn gevonden. Voor veel anderen zijn Cobain’s heroïneverslaving en afscheidsbrief onomstotelijk bewijs dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

De dood van Cobain zou ook een keerpunt in het grungegenre betekenen. Met het overlijden van Cobain eindigde ook Nivana. Krist Novoselic en Dave Grohl gingen niet meer verder met de band. Ook zouden veel andere grungebands in deze jaren door verschillende problemen minder succes boeken. Toch blijft de muziek van Cobain en Nirvana tot op de dag van vandaag populair en veel moderne bands laten zich nog altijd inspireren door het geluid van Nirvana. Nirvana-drummer Dave Grohl heeft als voorman van de band de Foo Fighters ook not altijd succes rockster.

Dat Cobain nog steeds populair is, bleek uit het feit dat zes van zijn haren in 2021 voor 11.600 euro geveild werden. In 2019 werd er ook al een vest van Cobain voor 300.000 euro geveild en in 2020 leverde een gitaar van Cobain ruim 5,3 miljoen euro op.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.