The Beatles, geschiedenis van een iconische band

The Beatles, geschiedenis van een iconische band

Het huis waar John Lennon tijdens zijn jeugd in Liverpool woonde, is voor 480.000 pond geveild. Lennon woonde vanaf zijn geboorte in 1940 tot 1945 in het huis op 9 Newcastle Road in Liverpool. Een Amerikaanse Beatlefan heeft het huis gekocht na volgens de veilingmeester een felle strijd. The Beatles werden in de jaren ’60 van de vorige eeuw mateloos populair door hun vernieuwende muziek.

Op 6 juli 1957 ontmoetten John Lennon en Paul McCartney elkaar tijdens een festival in Woolton waar Lennon met zijn band The Quarryman optrad. Een aantal maanden later komt ook George Harrison in beeld, een schoolvriend van Lennon. Zowel McCartney als Harrison sluiten zich aan bij Lennons band en veranderde de band haar naam in Johnny and the Moondogs. In 1959 kwamen ook Stuart Sutcliffe en Tommy Moore bij de groep.

The Beatles

De jonge muzikanten wilden zichzelf verbeteren en professionaliseren. Daarvoor werd Allan Williams ingeschakeld, die vervolgens een auditie regelde bij popimpresario Larry Parnes. De naam van de band werd opnieuw veranderd, dit keer in The Silver Beatles wat later zou verbasteren tot The Beatles. Parnes was onder de indruk en de groep mocht optreden in Schotland en Duitsland. Moore was inmiddels vervangen door Pete Best. The Beatles begonnen in steeds grotere clubs in Engeland op te treden en hun bekendheid nam toe. Williams en Sutcliffe stapten uit de band waarna Brian Epstein de manager werd en Ringo Starr het nieuwe bandlid. In augustus 1962 verliet ook Best de band.

Beatlemania en successen

Op 5 oktober 1962 brachten The Beatles hun eerste single Love me do uit. Deze single betekende de doorbraak voor de band waarna in januari 1963 het eerste album Please Please Me uit kwam. De populariteit van de groep nam een vlucht en er ontstond een ware massahysterie die door de media werd omschreven als Beatlemania. Vanaf 1964 kregen The Beatles wereldwijde bekendheid en trok de groep al toerend de wereld rond. The Beatles waren in deze jaren erg productief en maakte een groot aantal albums waarvan A hard day’s Night ( 1964) en Rubber Soul (1965) bekende voorbeelden zijn. Muzikaal gezien boekte de band veel vooruitgang. Het muzikale hoogtepunt was het album Sgt. Pepper’s lonely hearts club uit 1967. In de zomer van datzelfde jaar stierf manager Brian Epstein. De groep wilde de meeste zaken voortaan zelf gaan regelen. Dit luidde het begin van het einde in voor de band.

Beatles uit elkaar

De spanningen tussen de bandleden liepen op en de groep vormde niet langer een eenheid. In maart 1970 brachten The Beatles hun laatste album Let it Be uit, maar in april van dat jaar was het sprookje voorbij en ging de band uit elkaar. Het voormalig ouderlijk huis van Lennon is nu geveild en heeft een bedrag van 480.000 pond opgeleverd. Dit is drie keer zo veel als verwacht werd. Huizen in die wijk van Liverpool kosten normaal gemiddeld 130.000 pond.

 

Bronnen

Afbeelding

Nationaal Archief Collectie Anefo, Televisie-optreden van The Beatles (...)  (5-06-1964)

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.