Geen afbeelding beschikbaar

20 oktober jarig: Albert Cuyp

De Albert Cuyp markt in Amsterdam is naar hem vernoemd, omdat hij  één van de grootste schilders uit de bloeiperiode van de Nederlandse schilderkunst is. Hij stamt uit een familie van kunstenaars en is al op jonge leeftijd een verdienstelijk schilder. Albert Cuyp wordt geboren op 20 oktober 1620.

Albert Cuyp werd geboren in Dordrecht en groeide daar op als de enige zoon van de bekende kunstschilder Jacob Cuyp, (1594-1652) die vooral landschappen schilderde en zijn zoon daar in zijn jonge jaren les in gaf. Albert Cuyp had ook een oom en een grootvader die beroemde glas in lood schilders waren. Over de jonge jaren van Albert Cuyp is weinig bekend. Wel is bekend dat hij in 1658 trouwde met de rijke Cornelia Boschman en dat ze één dochter kregen.

In de schilderscarrière van Albert Cuyp zijn verschillende fasen te onderscheiden. Toen hij nog jong was, liet hij zich voornamelijk inspireren door beroemde landschapsschilders, zoals Jan van Goyen (1596-1656). Vanaf ongeveer 1640 begon Albert Cuyp zijn eigen stijl te ontwikkelen. Hij schilderde vooral landschappen en werd beroemd door het gebruik van opvallend rijke kleurenpaletten die vooral goed naar voren kwamen tijdens de riviergezichten die hij schilderde.

In zijn latere jaren schilderde Albert minder dan in zijn jonge jaren, waarschijnlijk omdat hij later minder geld hoefde te verdienen met schilderen om rond te komen. Toen hij wat minder schilderijen maakte is Albert Cuyp in verschillende functies actief geweest  binnen de protestantse kerk in Dordrecht. Hij stierf op 15 november 1691 in Dordrecht en zijn schilderijen zijn tot op de dag van vandaag in musea over de hele wereld te bewonderen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.