Karel VII

22 februari jarig: Karel VII van Frankrijk

Dit is een verouderd artikel. Een recenter artikel over hetzelfde onderwerp is HIER te vinden.


De Franse koning Karel VII is bekend als de koning die zijn overwinning grotendeels te danken heeft aan Jeanne d’Arc. Met haar hulp slaagt zijn leger er in om in 1429 Orléans terug te veroveren van de Engelsen. In 1436 komt het grootste deel van Frankrijk weer onder zijn gezag. Karel VII van Frankrijk werd geboren op 22 februari 1403 in Parijs.


Karel VII groeide op in de luxe en weelde van het Franse hof. Hij werd altijd erg verwend door zijn moeder, wat tekenend was voor zijn gedrag. Hij was gewend zijn zin te krijgen. Zijn vader was de Franse koning Karel VI ‘de Waanzinnige’. Door zijn gebrekkige mentale toestand was Frankrijk stuurloos geworden en vormde het land een gemakkelijke prooi voor de Engelse vorst Hendrik V. Het Franse leger werd in 1415 verpletterend verslagen bij Azincourt. De vrouw van Karel VI, Isabella van Beieren, koos daarom partij voor de Engelsen. Dit leidde in 1420 tot een Engels-Bourgondische coalitie. Isabella van Beieren slaagde er zelfs in Karel VI over te halen zijn dochter Catharina uit te huwelijken aan Hendrik V. Hierdoor werd Karel VII onterfd en kwam hij niet meer in aanmerking voor de troon.


Toen Karel VI in 1422 overleed ontstond er een machtsstrijd, waarin de Bourgondiërs zich onder leiding van hertog Filips II aansloten bij de Engelsen. Karel VII had toen wel enig bezit, maar zijn rijk omvatte slechts kleine delen van Zuid-Frankrijk. In 1429 sloot de legendarische Jeanne d’Arc zich aan bij het leger van Karel VII om mee te vechten voor Frankrijk. Er volgde een reeks succesvolle veldslagen en op advies van Jeanne d’Arc liet Karel VII zich in 1429 officieel tot koning van Frankrijk kronen. Ondanks haar grote bijdrage aan de overwinning, kwam Karel VII niet in actie bij de gevangenneming van Jeanne d’Arc en haar veroordeling tot de brandstapel door de Engelsen.


Karel VII sloot in 1435 vrede met de Bourgondische hertog Filips de Goede, om zich samen tegen Engeland te kunnen weren. Uiteindelijk veroverden hun legers in 1436 Parijs. Karel VII werd hiermee de onbetwiste koning van Frankrijk. Hij reorganiseerde het belastingstelsel en legde de basis voor het latere vorstelijke absolutisme van zijn opvolgers. Op 22 juli 1461 stierf Karel VII en kreeg Lodewijk XI, een van zijn dertien kinderen, de troon in handen.

Bronnen

- France.fr, Charles VII (…)

- Medieval History, King Charles VII (…)

- Encyclopedia Britannica, Charles VII (…)

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Karel 7 (…), 1444

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!