Richard Wagner

22 mei jarig: Richard Wagner

Dit is een verouderd artikel. Een recenter artikel over hetzelfde ondewerp is hier te vinden.


Richard Wagner is een controversiële, invloedrijke Duitse componist. Hij schrijft klassieke muziek die hij zelf omschrijft als ‘Gesamtkunstwerk’, opera’s waarin naast muziek ook het decor, de tekst en de dans belangrijk zijn. Eén van zijn bekendste werken is ‘Tristan & Isolde’. Richard Wagner werd geboren op 22 mei 1813 te Leipzig.


Richard Wagner werd geboren in Leipzig als zoon van Friedrich Wagner en zijn vrouw Johanna. Zijn vader stierf vlak na de geboorte van Richard, waarna Johanna trouwde met Ludwig Geyer. Richard speelde als kind in toneelstukken van zijn stiefvader, die schrijver was, en raakte zo vroeg geïnteresseerd in schrijven en componeren. Er werd hem verteld dat hij weinig talent had, maar Wagner liet zich niet ontmoedigen en op 20-jarige leeftijd werd zijn eerste compositie gespeeld.


Na zijn studie muziek aan de Universiteit van Leipzig werkte Wagner in Magdeburg, waar hij zijn vrouw Minna Planer ontmoette. Het echtpaar trouwde in 1836, maar Minna verliet Wagner nog geen jaar later voor een andere man. Wagner verhuisde vervolgens naar Riga om leiding aan de plaatselijke opera te geven. Wagner en Minna ontmoetten elkaar weer in Riga en bliezen hun huwelijk nieuw leven in. Wegens schulden moesten ze Riga ontvluchtten, waarna zij in Londen en Parijs woonden.


Wagner produceerde ‘Gesamtkunstwerken’ waarin hij zowel de muziek als de tekst schreef en zich ook bemoeide met het decor en de dans van zijn stukken. In 1842 bracht hij met succes Rienzi uit in Dresden. De Vliegende Hollander kwam nog uit in Dresden, maar Wagner moest in 1849 vluchtten uit die stad. Gedurende de politieke revoluties in 1848 was Wagner namelijk een uitgesproken revolutionair geweest en onder dreiging van vervolging vertrok hij naar Zwitserland.


In 1862 keerde hij terug naar Duitsland waar hij een affaire had met Cosima, vrouw van dirigent Hans von Bülow. Ze trouwden in 1970 nadat Cosima van Von Bülow gescheiden was. De opera Tristan & Isolde was deels gebaseerd op hun relatie. Wagner schreef ook verschillende stukken met antisemitische houdingen, waardoor later Adolf Hitler liefhebber van Wagner’s werk werd. De politieke houding van Wagner was controversieel, maar zijn vernieuwende aanpak maakt hem nog altijd een belangrijk componist uit de muziekgeschiedenis. Richard Wagner overleed op 13 februari 1883 te Venetië.

Bronnen

Biography, Richard Wagner

Cultuur Archief, Richard Wagner

PBS, Wagner, (Wilhelm) Richard

Wikipedia, Richard Wagner

 

Afbeelding

Wikimedia Commons, Richard Wagner, Paris 1861

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.