Thea Beckman

23 juli jarig: Thea Beckman

De Nederlandse jeugdboekenschrijfster Thea Beckman begint haar carrière bij de Haagse Post en verschillende dames- en jeugdbladen. In 1957 debuteert ze als schrijfster van kinderboeken met De ongelooflijke avonturen van Tim Holderdebolder. Kruistocht in spijkerbroek uit 1973 is haar grootste succes. Thea Beckman werd geboren als Thea Petie op 23 juli 1923 in Rotterdam.


Beckman groeide op als enig kind. Haar vader was kantoormedewerker bij de Holland-Amerikalijn, maar werd in de crisisjaren werkloos. Daardoor was er geen geld om Beckman te laten studeren. Bovendien werd er van haar verwacht dat ze als meisje mee hielp in het huishouden. In 1945 trouwde Beckman met Dirk Hendrik Beckmann. Samen kregen ze twee zoons en een dochter. Twee jaar later begon Beckman aan haar schrijfcarrière. Ze schreef korte journalistieke stukjes voor de Haagse Post en verschillende damesbladen en verhalen in jeugdtijdschriften als bijvoorbeeld de Taptoe. In 1957 schreef Beckman haar eerste boek, namelijk een roman voor volwassenen. Als schrijversnaam koos ze de achternaam van haar man, maar dan met één n.


In 1970 schreef Beckman het kinderboek ‘Met Korulu de griemel rond’, waar ze een 1981 een Zilveren Griffel voor kreeg. Haar meest populaire boek werd ‘Kruistocht in spijkerbroek’ uit 1973. Voor dit werk kreeg ze een jaar later een Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische kinderboek in 1976. Vier jaar later won ze met het boek ‘Wegwerpkinderen’ de Prijs van de Nederlandse Kinderjury . Een mogelijke verklaring voor het succes van Beckmans kinderboeken was misschien wel te wijten aan uitvoerige studies die onderdeel vormden van haar schrijfproces. Voor ‘Kruistocht in spijkerbroek’ maakte ze bijvoorbeeld zelf de reis die ze in het boek beschreef.


In 1981 begon Beckman alsnog met een studie aan de Universiteit van Utrecht, namelijk sociale psychologie. Toen ze 58 was haalde ze haar diploma met een scriptie over de invloed van boeken op jongeren. Ze schreef daarna nog verschillende boeken, en won diverse prijzen. Haar laatste boek was ‘Gekaapt!’uit 2003. Thea Beckmann overleed op 5 mei 2004 in Bunnik.


Afbeelding:


  • Winnaars van beste Jeugd- en Kinderboeken bekend gemaakt Amsterdam t.g.v. Kinderboekenweek; Thea Beckman (l) met beste Jeugdboek en Jaap ter Haar (r) met beste Kinderboek. Datum 1 oktober 1974: Rob Mieremet (ANEFO) [CC0], via Wikimedia Commons

Bronnen


- DBNL.org, ‘Beckman, Thea’.


- Kunst-en-cultuur.infonu.nl, ‘Biografie Thea Beckman’.


LeestipGekaapt !


 


Gekaapt !


 


€ 15.95  

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt