Keizer Augustus

23 september jarig: Augustus, Koeblai Khan en Cornelis Lely

"Ik trof Rome aan in baksteen en liet het na in marmer". Onder de heerschappij van Augustus kent het Romeinse Rijk een grote bloeiperiode . De geadopteerde zoon van Julius Caesar maakt definitief een einde aan de Republiek van Rome en sticht het Romeinse Keizerrijk. Augustus werd geboren op 23 september 63 voor Christus.

De Romeinse keizer Augustus, de Mongoolse Khan Koeblai en de Nederlandse waterbouwkundige Lely. Ze hebben alle drie een unieke plaats in de geschiedenis, maar toch delen ze een ding: 23 september, hun geboortedag.

Caesar Augustus 

Augustus (63 v. Chr. – 14 n. Chr.) was de eerste keizer van het Romeinse Rijk. Augustus werd op 23 september 63 voor Christus geboren als Gaius Octavianus. Octavianus was de zoon van Gaius Octavius en Atia Caesonia en daarmee tevens de achterneef van Julius Caesar. Na de moord op Caesar in 44 voor Christus. bleek uit zijn testament dat hij zijn achterneef postuum wilde adopteren, waarmee Octavianus Caesars aangewezen opvolger zou worden. Tegelijkertijd brak er echter een machtsstrijd uit tussen de rechterhand van Caesar, Marcus Antonius, en de senatoren die Caesar vermoord hadden. In oktober 34 voor Christus sloot Octavianus een bondgenootschap met Marcus Antonius en verdeelden de twee mannen het Romeinse Rijk. De relatie van Antonius met de Egyptische koningin Cleopatra viel echter slecht in Rome en in 32 voor Christus kreeg Octavianus van de Senaat toestemming om Antonius de oorlog te verklaren. Een jaar later werd het leger van Antonius definitief verslagen bij de slag om Actium en werd Octavanius de onbetwiste heerser van het Romeinse Rijk. Hij liet zich in 27 voor Christus uitroepen tot Augustus (de verhevene) en heerste nog 41 jaar als keizer van Rome, tot zijn dood op 19 augustus 14 na Christus.

Koeblai Khan

Koeblai Khan (1215-1294) was de grootkan van het Mongoolse rijk en  stichter van de Yuan-dynastie in China. Hij werd geboren op 23 september 1215 en was de kleinzoon van Dzjengis Khan. In 1251 werd Koeblai benoemd tot de gouverneur van de zuidelijke provincies van het Mongoolse Rijk. Twee jaar later versloeg hij de legers van het Koninkrijk Dali en veroverde daarmee het noorden van China. In 1258 assisteerde hij zijn oudere broer, khagan Möngke, bij een aanval op de Chinese provincie Sichuan. Möngke kwam echter om het leven tijdens de veldtocht en zowel Koeblai als zijn jongere broer, Iriq Boke, riepen zichzelf uit tot de nieuwe heerser van het Mongoolse Rijk. Na een strijd van zes jaar wist Koeblai zijn jongere broer definitief te verslaan en werd hij grootkan van de Mongolen. Hij veroverde de rest van China en stichtte daar in 1271 de Yuan dynastie. Ook trachtte hij tweemaal Japan te veroveren, maar beide keren ging zijn vloot verloren in een storm. Kublai overleed 18 februari 1294 op 78 jarige leeftijd.

Cornelis Lely

Cornelis Lely (1854-1929) was een Nederlands politicus en waterbouwkundige. Hij werd op 23 september 1854 geboren te Amsterdam. Gedurende zijn jeugd volgde Lely een opleiding tot civiel ingenieur en ontwikkelde hij een plan om de Zuiderzee droog te leggen. In 1890 trad Lely toe tot de politiek en werd minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid in het kabinet Van Tienhoven. Tussen 1902 en 1905 was hij gouverneur van Suriname, maar in 1913 keerde Lely weer terug als minister in Nederland. Na de gevolgen van de stormvloed van 1916 gezien te hebben besloot Lely zijn Zuiderzeeplan werkelijkheid te maken. Het plan omvatte ondermeer de aanleg van de Afsluitdijk en had als doel het verkorten van de Nederlandse kustlijn door de inpoldering van de Zuiderzee. De Zuiderzeewet werd in 1918 geaccepteerd door het parlement en in 1927 werd begonnen aan de werkzaamheden. Lely overleed echter twee jaar later en maakte daardoor de voltooiing van zijn eigen plan niet meer mee.

Leestip:Keizer Augustus

Res Gestae Divi Augusti
Redactie: Suzanne Adema en Jaap-Jan Flinterman 
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048068
Winkelprijs: €15,–

BESTEL NU!

Personen: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.