Geen afbeelding beschikbaar

23 september jarig: Friedrich Paulus

Het leger vraagt om onmiddellijke toestemming tot overgave om het leven van de overgebleven troepen te sparen,” aldus Friedrich Paulus in een radioboodschap gericht aan Adolf Hitler. Paulus krijgt deze toestemming niet, in tegendeel, hij moet door vechten tot de laatste snik. Hij weigert dit en geeft zich over aan de Russen. Veldmaarschalk Friedrich Paulus wordt geboren op 23 september 1890.

Friedrich Wilhelm Ernst Paulus werd geboren in Breitenau in Duitsland. Zijn vader werkte als boekhouder. Friedrich wilde al vroeg in het leger. In 1909 solliciteerde hij voor een officiersfunctie bij de Duitse marine maar werd aanvankelijk geweigerd omdat hij niet van adel was. In 1910 probeerde hij het nog een keer, toen werd hij wel aangenomen omdat het Duitse leger aan het uitbreiden was. Hij was een nette man die zich vooral bezig hield met de tactische aspecten van het leger. In 1912 ontmoette hij Elena Constanze Rosetti-Solescu, een Roemeense vrouw met wie hij trouwde. Ze kregen drie kinderen.

In de Eerste Wereldoorlog streed Paulus mee aan het westelijke front. Hij vocht onder andere bij Verdun en kwam langzaam maar zeker hoger in het Duitse leger terecht. Na het Duitse verlies bleef hij in het sterk verkleinde leger, wat veranderde met de komst van Hitler. Paulus was geen nazi maar kon zich wel vinden in de ideeën van Hitler. In de Tweede Wereldoorlog was hij onder andere betrokken bij de invasie van Polen en de veldtocht door België.

Maar hij zou pas echt bekend worden toen hij door Adolf Hitler naar de Sovjet-Unie gestuurd werd. Hij kreeg daar het bevel over de 6.Armee en raakte verzeild in de Slag bij Stalingrad. Het Duitse leger leed zware verliezen en de positie van de nazi’s werd steeds uitzichtlozer. In een uiterste poging om Friedrich Paulus door te laten vechten benoemde Hitler hem tot veldmaarschalk. Het mocht niet baten. Paulus gaf zich op 31 januari 1943 over aan de Russen. Paulus werd na de oorlog vrijgelaten en stierf in de DDR op 1 februari 1957 op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenaandoening.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.