Floris V van Holland

24 juni jarig: Floris V van Holland

M. BakkerFloris V werd geboren op 24 juni 1254 te Leiden en werd al op twaalfjarige leeftijd graaf van Holland. Hij ging een bondgenootschap aan met Engeland om de relaties tussen beide landen te verstevigen. Toen hij het Engelse bondgenootschap verruilde voor een Franse, liet de Engelse koning Floris V ombrengen door een aantal edelen.


De zoon van Willem II


Floris V was de zoon van Willem II, graaf van Holland en koning van het Heilige Roomse Rijk, en diens vrouw Elisabeth van Brunswijk. Willem II werd in 1256 gedood door Friezen, nadat hij tijdens een veldtocht in Friesland door het ijs zakte. Floris V volgde hem op. Vanwege Floris’ jonge leeftijd kreeg zijn oom, ook Floris geheten, de voogdij over de troonsopvolger. Floris V werd onderwezen in het Frans en Diets, een voorloper van het Nederlands. Op zijn twaalfde verjaardag werd Floris V graaf van Holland, omdat in de middeleeuwen die leeftijd meerderjarigheid betekende.


De eerste jaren kreeg Floris V nog hulp van enkele hoge adelen en een raad van graven. Ondertussen trouwde hij in 1268 met Beatrijs van Vlaanderen. Het was een gearrangeerd huwelijk dat de relaties tussen beide gebieden moest verbeteren. Samen kregen Floris en Beatrijs negen kinderen, waarvan er slechts twee volwassen werden.


Leestips-boek


Graven van Holland Graven van Holland


€ 34.95 


 


Wraak voor zijn vader


Floris V begon in 1272 met een veldtocht naar Friesland in de hoop de overblijfselen van zijn vader te vinden en wraak te nemen op de Friezen. Hij leed echter een nederlaag en verliet Friesland. Floris kreeg twee jaar later ook nog eens een opstand van de Kennemers, een groep edelen uit de omgeving van Alkmaar, te verduren. Floris wist die opstand neer te slaan en kon zich daarna op het bestuur van Holland richten. Hij ontwikkelde een nieuw juridisch en ambtelijk stelsel, waardoor de boeren een betere positie in de samenleving kregen.


In 1282 ondernam Floris V een tweede veldtocht tegen de West-Friezen, deze keer met meer succes. Hij landde met een vloot in Wijdenes en onderwierp er de Friezen. Hij vond in Hoogwoud het stoffelijk overschot van zijn vader, Willem II, die hij liet begraven in Middelburg. Na zijn overwinning op de West-Friezen liet hij zich naast graaf van Holland ook 'Heer van Friesland' noemen, hoewel zijn macht zich beperkte tot een klein deel van het westen van Friesland.


Engels bondgenootschap


Floris V sloot rond dezelfde tijd ook een bondgenootschap met de Engelse koning Edward I. Hij hoopte de handelsrelaties te verbeteren en zijn invloed in Vlaanderen te vergoten. De Engelsen waren namelijk een belangrijke leverancier van wol, wat in Vlaanderen een belangrijke grondstof was.


Moord op Floris V


In 1296 koos Floris V echter partij voor de Franse koning vanwege een conflict over de wolhandel met de Engelse koning. Edward I van Engeland zou daarop aan enkele Nederlandse edelen, die toch al fel tegen Floris V gekant waren vanwege zijn bestuurlijke maatregelen, de opdracht hebben gegeven om hem te vermoorden. Dat gebeurde op 27 juni 1296 bij het Muiderslot.

Bronnen

-          Marcel Tettero, Floris V (21-6-2013)

-          Verleden Tijd, Floris V, graaf van (…) (21-6-2013)

-          Historien, Biografie Floris V, graaf (…) (21-6-2013)

-          Haagse Tijden, Floris V (1254-1296) (21-6-2013)

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Florent V de Hollande (21-6-2013)

 

Leestips-boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Graven van Holland
Graven van Holland

€ 34.95

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!