Geen afbeelding beschikbaar

25 juni jarig: George Orwell

Hij heeft een hekel aan het imperialisme en het fascisme en schrijft volgens sommigen de scherpste satirische fictie van de 20e eeuw. Hij produceert bekende boeken zoals Animal Farm en Nineteen Eighty-Four, waarin hij vergelijkingen maakt met de echte wereld. Eric Arthur Blair, beter bekend als George Orwell, werd op 25 juni 1904 geboren in Motihari, India.

Eric Blair werd geboren in Bengalen, in de Britse kolonie India, waar zijn vader Richard werkte als ambtenaar. Blair had een oudere en een jongere zus. Toen hij één jaar oud was, nam zijn moeder Ida hem mee naar Engeland. Vader Richard bleef echter in India werken en wonen. Hij bezocht zijn gezin weinig en Blair had geen sterke band met zijn vader. In 1908 ging Blair naar de zondagschool, waar het al snel duidelijk werd dat hij een schrijftalent had. Hij kreeg een studiebeurs en ging naar de prestigieuze scholen van St. Cyprian en Eton. Hij vond het vreselijk op school, maar behaalde goede resultaten.

Blair heeft lange tijd in het buitenland gewoond. Van 1922 tot 1928 diende hij in de koloniale Indian Imperial Police Force in Birma. Hij kreeg in dienst echter een hekel aan het imperialisme en keerde na vijf jaar weer terug naar Engeland. In 1937 emigreerde hij naar Spanje met zijn vrouw Eileen, die hij het jaar daarvoor had ontmoet. Daar vochten de socialisten in de Spaanse Burgeroorlog tegen Francisco Franco en zijn extreemrechtse volgelingen. Blair voelde zich verbonden met de socialisten en sloot zich bij hen aan. Hij werd echter in zijn hals geschoten door een vijandelijke schutter gewond en besloot daarna met zijn vrouw Spanje te ontvluchten.

Blair is beter bekend onder zijn pseudoniem George Orwell, onder welke naam hij een aantal bekende werken schreef. Zo schreef hij Animal Farm (1945), een verhaal waarin boerderijdieren in opstand kwamen tegen de mensen. Ook maakte hij het boek Nineteen Eighty-Four (1949), over een fictieve maatschappij waarin de mensen bespioneerd en onderdrukt werden door hun eigen staatshoofd, ‘Big Brother’ genaamd. Orwell schreef fictieve verhalen waar hij vergelijkingen maakte met de werkelijke wereld. Daarbij uitte hij felle kritiek op politieke stromingen zoals het fascisme, het imperialisme en het communisme.

George Orwell overleed op 21 januari 1950 aan de gevolgen van tuberculose.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt