25 november jarig: Henriëtte Maria van Frankrijk

Ze weigerde als Engelse koningin haar Katholieke geloof aan de kant te zetten en was daarom niet zo populair. Ze stond koning Karel I bij met een leger in de Engelse Burgeroorlog en uiteindelijk werd haar zoon de nieuwe koning. Henriëtte Maria van Frankrijk werd geboren op 25 november 1609.

Henriëtte Maria van Frankrijk werd geboren in het Louvre in Parijs. Ze was de dochter van de Franse koning Hendrik IV en van Maria de Medici. Haar vader werd vermoord voordat Henriëtte Maria één jaar oud was. Haar moeder werd vervolgens in 1617 van het hof verbannen. Henriëtte Maria was de zus van de latere koning Lodewijk XIII en had nog twee andere broers en zussen.

In 1625 trouwde ze met de Engelse koning Karel I. Ze was niet geliefd in Engeland, omdat ze Katholiek was. Haar huwelijk begon goed, maar dit veranderde in de loop der tijd. Henriëtte Maria had een grote Franse Katholieke hofhouding meegenomen naar Engeland. Karel besloot al snel om de hofhouding van Henriëtte Maria naar huis te sturen, tot groot verdriet van Henriëtte Maria. Dit verdriet leidde weer tot woede bij Karel I. De twee konden elkaar in deze periode niet uitstaan.

Dit veranderde in 1628. In deze periode ontstond een liefdesrelatie tussen de twee en werden de eerste kinderen geboren. Het zouden er uiteindelijk negen worden. Henriëtte Maria ontwikkelde zich tot de vaste politieke raadgever van haar man. Ze bleef het wel altijd voor de Katholieken opnemen. In 1642 brak de Engelse Burgeroorlog uit tussen de parlementsgezinden en de koningsgezinden. Henriëtte Maria hielp haar man door militaire steun te zoeken in Europa.

De koning verloor de oorlog echter toen de Schotten zich aan de kant van het parlement schaarden. Henriëtte Maria werd in 1644 gedwongen om uit te wijken naar Europa. Ze kwam weer in Frankrijk terecht. Karel I werd vijf jaar later geëxecuteerd. In 1660 was de positie van de monarchie in Engeland in ere hersteld en keerde Henriëtte Maria terug naar Engeland. Haar oudste zoon Karel II werd vervolgens gekroond tot koning. Na vijf jaar keerde ze terug naar Frankrijk, waar ze stierf op 10 september 1669.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.