Geen afbeelding beschikbaar

26 mei jarig: Paus Clementius VII

Dankzij zijn invloedrijke familie wordt hij aangesteld als kardinaal en vervolgens uitgeroepen tot paus. Als paus wisselt hij voortdurend van partij in de Europese machtstrijd. Zijn wispelturigheid levert hem vijandigheid op van het Heilige Roomse rijk. Ook staat hij machteloos tegenover de groeiende Reformatie. Clementius VII werd op 26 mei 1478 geboren in Florence.

Paus Clementius VII werd als Giulio de Medici geboren. Hij was de onwettige zoon van Giuliano de Medici, die samen met zijn broer Lorenzo heerser van Florence was. Toen Giuliano in 1478 werd vermoord door een rivaliserende Italiaanse familie, nam oom Lorenzo Giulio op in zijn gezin. Daar genoot Giulio dezelfde opvoeding en opleiding als zijn neefjes. Hij werd geridderd en toen zijn neef Giovanni de Medici in 1513 tot paus werd verkozen (Paus Leo X), nam de invloed van familie De Medici sterk toe. Met behulp van Giovanni werd Giulio in 1513 benoemd tot kardinaal en aartsbisschop van Florence.

Toen de nieuwe paus Adrianus VI in 1523 stierf werd Giulio de Medici uitgekozen om hem op te volgen. Onder de naam Clementius VII werd hij de nieuwe leider van de katholieke kerk. Hij bleek als paus echter niet zo goed te functioneren als in zijn periode als kardinaal. In Europa was een machtstrijd gaande tussen de Franse koning Frans I en de Heilige Roomse keizer Karel V. Clementius steunde afwisselend de twee heersers, maar schaarde zich steeds achter de verliezende partij. Zijn wispelturigheid kwam hem duur te staan. In 1527 viel Karel V Italië binnen en plunderde Rome. Clementius moest een flinke som losgeld betalen om zijn vrijheid te kopen.

Ook tijdens de opkomst van de Reformatie in Duitsland toonde Clementius zich weinig daadkrachtig. Omdat hij vooral bezig was met het verrijken van zijn familie en het machtsconflict tussen Frankrijk en het Heilige Roomse rijk kon hij zich niet voldoende inzetten tegen de groei van de protestanten. Een geplande vergadering van de katholieke leiders van Europa bleef uit en steeds meer Duitsers verloren hun vertrouwen in de paus.

Giulio de Medici, beter bekend als Paus Clementius VII stierf op 25 september 1534 toen hij per ongeluk een giftige paddenstoel opat

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.