Geen afbeelding beschikbaar

26 september jarig: Christiaan X van Denemarken

Op een uitgebreid felicitatietelegram van Adolf Hitler antwoordt de Deense koning Christiaan X: “Hartelijk bedankt, koning Chr.” Hitler voelt zich door deze korte boodschap beledigd en laat het Deense kabinet ontslaan. De koning is tijdens de Tweede Wereldoorlog een symbool van Deense hoop. Koning Christiaan X werd geboren op 26 september 1870 in paleis Charlottenlund bij Kopenhagen.

Christiaan werd geboren als oudste zoon van kroonprins Frederik, later koning Frederik VIII van Denemarken, en prinses Louise. Hij had zeven broers en zussen, waarvan zijn broer Haakon na de Noorse afscheiding van Zweden tot koning van Noorwegen verkozen werd. Christiaan trouwde op 26 april 1898 met Alexandrine van Mecklenburg-Schwerin, met wie hij twee kinderen kreeg.

Christiaan begon in 1912 als een autoritaire vorst die niet erg populair was. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog raakte hij in conflict met zijn premier Carl Theodore Zahle. Bron van dit conflict was het hertogdom Sleeswijk. Het noorden van dit gebied ging volgens de bepalingen van de Vrede van Versailles na een referendum bij Denemarken horen. Het zuiden stemde voor aansluiting bij Duitsland, waar Christiaan het niet mee eens was. Hij droeg Zahle op dit niet te accepteren, waarna de premier ontslag nam. Zahle was het niet eens met de bemoeienis van de koning in het Deense parlement, dat de bepalingen van het referendum wel goedkeurde.

Na de Duitse invasie op 9 april 1940 werd Christiaan het symbool van Deense onafhankelijkheid en verzet. Hij bleef de eerste twee jaar van de oorlog doorgaan met zijn dagelijkse paardrit door Kopenhagen, waarbij hij zich niet liet vergezellen door een bewaker. Christiaan weigerde verder om anti-joodse wetten in te voeren en volgens een populair verhaal speldde hij zichzelf een gele Jodenster op, nadat hij van de Duitsers te horen had gekregen dat Deense Joden zich met dit teken moesten gaan onderscheiden. Dit verhaal is overigens niet waar, maar geeft wel aan hoe Christiaan in Denemarken gezien werd.

Een val van zijn paard op 19 oktober zorgde ervoor dat Christiaan zich niet veel meer buiten zijn paleis liet zien. Zijn ritjes te paard, respons op Hitlers telegram en steun aan de Joden zorgden ervoor dat hij na de oorlog een nationale held bleef. Koning Christiaan X overleed op 20 april 1947.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.