Hegel

27 augustus jarig: Georg Wilhelm Friedrich Hegel

“Alles wat is, is een trap in de ontwikkeling van de absolute Idee.” Dit is misschien wel de kern van het denken van Hegel. Hij groeit uit tot één van de belangrijkste filosofen uit de 19e eeuw en heeft grote invloed op veel andere denkers, zoals Karl Marx. Georg Wilhelm Friedrich Hegel wordt geboren op 27 augustus 1770 in Stuttgart.

Wilhem, zoals zijn ouders hem noemden, groeide op al oudste in een gezin van drie kinderen. Na de middelbare school ging hij filosofie en theologie studeren in Tübingen en was een goede leerling. Na het afronden van deze studies werd hij leraar aan huis. Al op jonge leeftijd legde hij zich toe op de filosofie. Op aanspraak van zijn vriend Goethe (1749-1832), werd hij in 1805 hoogleraar filosofie in Jena. Hij trouwde in 1811 met Marie Helena Susanna von Tucher. Samen kregen ze twee zoons.

Onderwijzer

Hegel bleef zijn hele leven les geven. De boeken die hij schreef, zoals Wissenschaft der Logik en Phänomenologie des Geistes, gebruikte hij als lesmethodes. Hij werd in 1816 hoogleraar in Heidelberg. Inmiddels was hij een beroemd filosoof geworden. Hij probeerde in zijn filosofie een alomvattend concept te vinden voor de wetenschap, de metafysica en de filosofie. Hij beredeneerde dat de werkelijkheid niet statisch was, maar dat ze slechts in een continu dialectisch proces was.

Antithese en synthese volgens Hegel

Hij gebruikte hiervoor de termen these, antithese en synthese. Eerst was er een these, een stelling, dan kwam een antithese, een tegenstelling, en de uitkomst was een samenstelling, een synthese. Uiteindelijk leidde dit volgens Hegel tot een steeds diepere waarheid in de wereld. Alles werkte volgens deze dialectiek, ook individuen.

Hegel werd in 1818 rector van de universiteit van Berlijn. Hij gaf nog steeds colleges over filosofie, die zeer druk bezocht werden. Hij bleef ook werken aan het herzien van zijn boeken. In 1813 overleed hij, op 61-jarige leeftijd.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.