27 december jarig: Marlene Dietrich

Marlene Dietrich is één van de bekendste Hollywoodactrices uit de geschiedenis. Na haar doorbraak in de jaren ’20 speelt zij in een groot aantal films. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kiest ze er vanwege haar anti-nazi standpunten, ondanks haar Duitse afkomst, voor om een groot aantal optredens te doen voor het Amerikaanse leger. Marlene Dietrich werd geboren op 27 december 1901 in het Duitse Schöneberg.

Marie Magdalene Dietrich werd geboren als jongste van de twee dochters van politieagent Louis Dietrich en Wilhelmina Felsing. In haar jeugd begon Dietrich met het bespelen van de viool en zij wilde hier in eerste instantie haar beroep van maken. Een polsblessure maakte echter een einde aan deze ambitie, waarna zij in 1922 voor het eerst enkele kleine rolletje op het toneel kreeg.

Grote doorbraak als actrice

In hetzelfde jaar speelde Dietrich voor het eerst in een film. Zij trouwde in 1923 met regisseur Rudolf Sieber en bleef in de rest van de jaren ’20 werken als actrice in Berlijn en Wenen. Haar grote doorbraak volgde in 1929 met de hoofdrol in de film The Blue Angel. Na het succes van deze film verhuisde Dietrich begin jaren ’30 naar de Verenigde Staten, waar zij rollen speelde in een groot aantal Hollywoodfilms.

Marlene wordt Amerikaanse

Dietrich verscheen in films van bekende regisseurs als Billy Wilder, Alfred Hitchcock en Orson Welles. Als rijzende ster bleef ze ook niet onopgemerkt in Hitlers Derde Rijk en in 1937 werd zij benaderd door de nazi’s om de grootste filmster in Duitsland te worden. Dietrich was echter een uitgesproken tegenstander van het nationaalsocialisme en vroeg daarop prompt de Amerikaanse nationaliteit aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verzorgde zij een groot aantal optredens voor het Amerikaanse leger in Europa.

Verslaafd aan alcohol en medicijnen

Na de oorlog werkte Dietrich nog ruim twintig jaar als cabaretartiest in theaters, maar zij verscheen nog maar in weinig films. De laatste jaren van haar leven ging haar gezondheid achteruit en raakte zij verslaafd aan alcohol en medicijnen. Marlene Dietrich overleed op 6 mei 1992 op 90-jarige leeftijd in Parijs.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt