27 juli jarig: Geoffrey de Havilland

Als pionier in de vliegtuigbouw vond hij ‘The Mosquito’ uit die tijdens de Tweede Wereldoorlog een centrale rol zou spelen in de Britse luchtmacht. Hij was de oom van Hollywoodlegendes Joan Fontaine and Olivia de Havilland  en in 1941 werd hij geridderd voor zijn verdiensten voor Groot-Brittannië. Geoffrey de Havilland werd geboren op 27 juli 1882.

De Havilland werd geboren in Buckinghamshire als tweede kind van een dominee en zijn vrouw. Na de middelbare school ging hij naar de school voor bouwkunde, waar hij in 1903 afstudeerde. Hier ontwikkelde hij een liefde voor auto’s en motoren en na zijn afstuderen hield hij zich dan ook vooral met de bouw van deze twee bezig. Hij werkte voor verschillende bedrijven als ontwerper, maar na zijn huwelijk in 1909 met Louise Thomas veranderde dit.

De droom om een vliegtuig te bouwen was steeds groter geworden en in 1909 startte De Havilland hiermee, geholpen door zijn grootvader die hem wel geld wilde lenen. Het eerste vliegtuig dat  hij maakte stortte echter neer na een korte testvlucht in 1910. Hierna werden zijn ontwerpen succesvoller. Het zou  nog tot de jaren ’30 duren voor De Havilland zijn revolutionaire ontwerp maakte. Intussen ging hij aan de slag als ontwerper voor fabrikant Airco, voor wie hij vele vliegtuigen en technieken bedacht, die vrijwel allemaal tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ingezet.

Na de oorlog, in 1920, richtte De Havilland zijn eigen bedrijf op, de Havilland Aircraft Company. Hier ontwierp hij de De Havilland Mosquito, een revolutionair ontwerp met houten constructie dat lichter en sneller was dan alle andere vliegtuigen. Wegens het houten frame werd het eerst afgekeurd door de RAF, maar in 1940 werd toch de eerste testvlucht gedaan. De reacties waren enthousiast en het vliegtuig werd veelvuldig ingezet tijdens de oorlog.

Tot 1955 bleef De Havilland ontwerpen en tot 1960 bleef hij de directeur van zijn bedrijf. Hoewel hij zakelijk zeer succesvol was,  ging het privé minder goed. Twee van zijn drie zoons waren tijdens de jaren ‘40 omgekomen als testpiloot en zijn vrouw Louise had hier zo’n klap van gekregen dat zij ook stierf in 1949. Twee jaar later hertrouwde De Havilland met Joan Mary Firth. Tot zijn 70e bleef hij zelf ook vliegen en zich bezig houden met zijn succesvolle bedrijf. Geoffrey de Havilland stierf op 21 mei 1965, op 82-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Dan lees je Geschiedenis Magazine.

Alles over de Atjeh-oorlog? Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.