Lodewijk XIII

27 september jarig: Lodewijk XIII

Lodewijk XIII wordt op 8-jarige leeftijd al koning van Frankrijk en is de vader van de beroemde Lodewijk XIV. Zijn bijnaam is ‘De rechtvaardige’ en hij is de laatste koning die vóór de Franse Revolutie de Staten-Generaal bij elkaar roept. Lodewijk XIII wordt geboren op 27 september 1601.


Lodewijk werd geboren in het paleis van Fontainebleau, één van de grootste paleizen van het huis van Bourbon, de Koninklijke Franse familie. Zijn vader was koning Hendrik IV van Frankrijk en zijn moeder was Marie de’Medici. Toen Lodewijk 8 jaar oud was werd zijn vader vermoord door een fanatieke monnik die de geloofsovertuiging van Hendrik IV niet vertrouwde, omdat hij heulde met het protestantisme. De jonge Lodewijk moest hem opvolgen, maar zijn moeder regeerde in zijn naam. Al in 1615 werd Lodewijk meerderjarig verklaard, in dat jaar trouwde hij ook met Anna van Oostenrijk.


Bemoeienis Kardinaal Richelieu


De jonge koning kreeg in 1617 ruzie met zijn moeder, die hij adviseerde zich voortaan met zijn eigen zaken te bemoeien. Dat was het moment dat de beroemde kardinaal Richelieu  (1585-1642) zich met het koningshuis ging bemoeien. Hij bemiddelde tussen Lodewijk en zijn moeder en nam in de praktijk bijna alle macht over van Lodewijk. Officieel was hij echter slechts zijn adviseur.


Het beleid dat onder Lodewijks bewind werd uitgevoerd kan vrijwel geheel op het conto van Richelieu geschreven worden. De kardinaal kreeg het zelfs voor elkaar dat Lodewijk zijn eigen moeder liet verbannen omdat ze het niet eens was met het beleid van Richelieu. Lodewijk en Richelieu bleven samen echter eensgezind. Ze probeerden het grondgebied van Frankrijk uit te breiden door zich te mengen in de 30-jarige oorlog (1618-1648), maar uiteindelijk zonder succes.


Geboorte Lodewijk XIV


Qua binnenlands beleid probeerden Lodewijk en Richelieu het belastingsysteem te veranderen, maar de adel verzette zich hier hevig tegen, omdat zij in dat geval afstand hadden moeten doen van hun privileges en meer belasting moesten betalen. In 1638 krijgen Lodewijk en zijn vrouw hun eerste kind, de latere Lodewijk XIV. Dit gebeurde dus pas na 22 jaar huwelijk. Daarna kregen ze in 1640 nog een zoon, Filips. Lodewijk stierf op 14 mei 1643 op 41-jarige leeftijd. 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt