Lodewijk XIII

27 september jarig: Lodewijk XIII

Lodewijk XIII wordt op 8-jarige leeftijd al koning van Frankrijk en is de vader van de beroemde Lodewijk XIV. Zijn bijnaam is ‘De rechtvaardige’ en hij is de laatste koning die vóór de Franse Revolutie de Staten-Generaal bij elkaar roept. Lodewijk XIII wordt geboren op 27 september 1601.


Lodewijk werd geboren in het paleis van Fontainebleau, één van de grootste paleizen van het huis van Bourbon, de Koninklijke Franse familie. Zijn vader was koning Hendrik IV van Frankrijk en zijn moeder was Marie de’Medici. Toen Lodewijk 8 jaar oud was werd zijn vader vermoord door een fanatieke monnik die de geloofsovertuiging van Hendrik IV niet vertrouwde, omdat hij heulde met het protestantisme. De jonge Lodewijk moest hem opvolgen, maar zijn moeder regeerde in zijn naam. Al in 1615 werd Lodewijk meerderjarig verklaard, in dat jaar trouwde hij ook met Anna van Oostenrijk.


Bemoeienis Kardinaal Richelieu


De jonge koning kreeg in 1617 ruzie met zijn moeder, die hij adviseerde zich voortaan met zijn eigen zaken te bemoeien. Dat was het moment dat de beroemde kardinaal Richelieu  (1585-1642) zich met het koningshuis ging bemoeien. Hij bemiddelde tussen Lodewijk en zijn moeder en nam in de praktijk bijna alle macht over van Lodewijk. Officieel was hij echter slechts zijn adviseur.


Het beleid dat onder Lodewijks bewind werd uitgevoerd kan vrijwel geheel op het conto van Richelieu geschreven worden. De kardinaal kreeg het zelfs voor elkaar dat Lodewijk zijn eigen moeder liet verbannen omdat ze het niet eens was met het beleid van Richelieu. Lodewijk en Richelieu bleven samen echter eensgezind. Ze probeerden het grondgebied van Frankrijk uit te breiden door zich te mengen in de 30-jarige oorlog (1618-1648), maar uiteindelijk zonder succes.


Geboorte Lodewijk XIV


Qua binnenlands beleid probeerden Lodewijk en Richelieu het belastingsysteem te veranderen, maar de adel verzette zich hier hevig tegen, omdat zij in dat geval afstand hadden moeten doen van hun privileges en meer belasting moesten betalen. In 1638 krijgen Lodewijk en zijn vrouw hun eerste kind, de latere Lodewijk XIV. Dit gebeurde dus pas na 22 jaar huwelijk. Daarna kregen ze in 1640 nog een zoon, Filips. Lodewijk stierf op 14 mei 1643 op 41-jarige leeftijd. 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.