Geen afbeelding beschikbaar

28 augustus jarig: Joseph Luns

Joseph Luns was een Nederlands diplomaat, politicus en secretaris-generaal van de NAVO. Hij is door velen geliefd om zijn humor en uitgesproken mening. Luns is een markant figuur binnen de Nederlandse politiek en tevens de langstzittende minister die Nederland ooit gehad heeft, hij was dit negentien jaar. Joseph Luns werd geboren op 28 augustus 1911 te Rotterdam.


Luns groeide op in een streng rooms-katholiek gezin en was de zoon van de bekende kunstenaar en schrijver Huib Luns. Toen Luns 20 jaar oud was, diende hij een jaar als matroos bij de Koninklijke Marine, waarna hij rechten studeerde in Amsterdam en Leiden. In Amsterdam was hij lid van het Amsterdamsch Studenten Corps. Daarnaast verdiepte hij zich in economie en studeerde aan de London School of Economics en aan de Universiteit van Berlijn.


In 1938 ging Luns als ambtenaar werken voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een jaar later trouwde hij met Elisabeth Cornelia Baronesse van Heemstra. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werkte Luns voor de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en werd hij ambassadeur in onder meer Zwitserland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.


Tot 1949 werkte hij als ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk en daarna ging hij aan de slag als vertegenwoordiger van Nederland bij de VN in New York. Deze functie vervulde hij tot 1952. In dit jaar keerde hij terug naar Nederland en werd in hetzelfde jaar aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken voor de KVP. Hij vervulde deze functie tot 1971. Hij is hiermee de langstzittende minister uit de Nederlandse geschiedenis.


Vanaf 1971 werkte hij als secretaris-generaal bij de NAVO. Eind jaren 70 werd bekend dat hij vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog enkele jaren lid was van de NSB. Luns verklaarde nooit actief lid te zijn geweest en bleef nog toch 1984 in dienst van de NAVO. Op 17 juli 2002 overleed Joseph Luns op 90-jarige leeftijd.

Bronnen


 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.