Geen afbeelding beschikbaar

28 juni jarig: Hendrik VIII van Engeland

Hij wordt gezien als een van de meest charismatische Engelse koningen. Hij trouwt zes keer en laat twee van zijn vrouwen onthoofden omdat ze hem geen mannelijke nakomelingen geven. Hij bekeert tot het protestantisme en benoemt zichzelf tot het hoofd van de kerk van Engeland. Hendrik VIII Tudor wordt op 28 juni 1491 geboren in Greenwich.

Hendrik VIII werd geboren als derde kind van de Engelse koning Hendrik VII en Elizabeth van York. Al toen hij drie jaar oud was, kreeg hij allerlei adellijke titels, zoals hertog en adelmaarschalk. Hij kreeg een goede opleiding en raakte al op jonge leeftijd begaafd in Frans, Spaans en Latijn. Omdat zijn oudere broer Arthur de troonopvolger was, was zijn vader vastbesloten om Hendrik een priesteropleiding te laten volgen. Arthur werd in 1502 echter ziek en overleed, waardoor Hendrik VIII de troon erfde. Ook trouwde hij met Catherina van Aragon, de weduwe van Arthur, omdat een familieband met deze Spaanse prinses wenselijk was voor de dynastie.

Vader Hendrik VII stierf in 1509 aan tuberculose en zoon Hendrik VIII werd dat jaar tot koning van Engeland gekroond. Zijn koningschap werd gekenmerkt door grote uitgaven en hoge belastingen. Hendrik hield bijvoorbeeld van luxueuze paleizen en hij liet er veertig bouwen, die hij volhing met dure kunst. Ook kwam hij in conflict met de katholieke kerk. Hij verbande zijn eerste vrouw Catherina omdat ze hem geen mannelijke opvolger kon geven. Om die reden excommuniceerde Paus Clementius VII Hendrik. Als gevolg omarmde Hendrik het protestantse geloof. Hij verklaarde dat het protestantisme de nieuwe staatsreligie zou zijn, met hemzelf als kerkelijk hoofd. Alle katholieke eigendommen in Engeland werden door de staat gevorderd.

Koning Hendrik VIII trouwde zes keer en had een aanzienlijk aantal minnaressen. Hij verbande Catharina omdat ze geen troonopvolger kon baren. Zijn tweede vrouw, Anna Boleyn, liet hij om diezelfde reden onthoofden. Daarna liepen nog drie huwelijken uit op een scheiding, een onthoofding en een sterfgeval in het kraambed. Hendrik gunde alleen deze laatste vrouw, Jane Seymour, een eervol graf. Nadat hij overleed op 28 januari 1547, liet hij zich naast haar begraven.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!