Geen afbeelding beschikbaar

28 oktober jarig: Desiderius Erasmus

"Niets is dwazer dan wijs te zijn op het verkeerde moment." In zijn boek Lof Der Zotheid beschrijft Erasmus op een satirische manier de dwaasheid van de mens. Toch legt hij in zijn filosofische werken juist de nadruk op het belang van het individu. Desiderius Erasmus werd geboren op 28 oktober 1466, 1467 of 1469.

Een Duitse keizer, een Nederlandse filosoof en de Japanse uitvinder van een vechtsport. Veel lijken Hendrik III, Desiderius Erasmus en Jigoro Kano niet gemeen te hebben. Toch delen ze één ding: 28 oktober, hun geboortedag.

Hendrik III (1017-1056) was een keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij werd geboren op 28 oktober 1017 als de zoon Koenraad II en Gisela van Zwaben. Op tienjarige leeftijd kreeg hij al de titel hertog van Beieren en een jaar later, toen zijn vader gekroond werd tot keizer, werd hij medekoning van Duitsland. In 1039 overleed Koenraad en werd Hendrik de nieuwe koning van Duitsland, Bourgondië en Italië. Tijdens zijn regeerperiode zette de jonge koning zich in voor een versterking van de positie van de kerk, wat hem veel weerstand van de adel opleverde, die daardoor macht moest inleveren. De kerk stelde zijn inzet echter wel op prijs en in 1046 werd Hendrik gekroond tot keizer van het Heilige Roomse Rijk. Tien jaar later, op 5 oktober 1056, overleed Hendrik aan de gevolgen van jicht.

Desiderius Erasmus (±1467 – 1536) was een Nederlands filosoof en theoloog. Alhoewel het niet helemaal zeker is wat zijn geboortejaar was, werd Erasmus in ieder geval geboren op 28 oktober in de omgeving van Rotterdam. Zijn vader was een priester, waardoor Erasmus als een onwettig kind werd beschouwd. Op twintigjarige leeftijd deed hij zijn intrede in een klooster en in 1492 werd Erasmus gewijd als priester. Na zijn opleiding begon Erasmus met het vertalen van Griekse teksten en het publiceren van theologische en filosofische vertogen. In 1512 publiceerde hij zijn bekendste werk, Lof der Zotheid, een satire over de kortzichtigheid en dwaasheid van de mens. De theologische werken van Erasmus richtten zich op tolerantie en het belang van individuele vrijheid. De afwezigheid daarvan in de leer van Maarten Luther maakte dat Erasmus zich afkeerde van het Protestantisme. Erasmus overleed op 12 juli 1536 te Basel. Vandaag de dag wordt Erasmus beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse geleerden uit de Middeleeuwen.

Jigoro Kano (1860-1938) was de grondlegger van het judo. Kano werd geboren op 28 oktober 1860 in het dorpje Mikage in Japan. Als kind werd hij vaak gepest, waardoor hij besloot jiujitsu te leren. Deze vechtsport kon hem echter niet bekoren vanwege de ruwheid en de grote kans op verwondingen. Kano besloot daarom een nieuwe sport te introduceren, waarbij het doel was de tegenstander uit te schakelen zonder hem daarbij ernstig te verwonden. In 1882 opende Kano de eerste judoschool die hij Kodokan (de plek voor de studie van de weg) noemde. Nog geen twintig jaar later, in 1911, telde de school al meer dan duizend leerlingen. Uiteindelijk groeide Judo in 1964 uit tot een Olympische Sport, maar dit heeft Kano nooit meer mee kunnen maken. Hij overleed 4 mei 1938 op 77 jarige leeftijd.

Personen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Decembertip: Boek (88 pag) over geschiedenis Oudemirdumerklif.
Prijs 12,50 (ex porto 4).  Informatie, bestellen via email

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!