Erasmus, Desiderus

lof der zotheid
Nieuws - 3 okt 2017

De priester, humanist en filosoof Erasmus (ca. 1466-1536) staat bekend om zijn geleerdheid en religiekritiek. Hoe dacht hij over geluk?

Nieuws - 1 feb 2016

In 2016 is het precies vijfhonderd jaar geleden dat het levenswerk van Erasmus ‘Novum Instrumentum’, het Nieuwe Testament in het Grieks en Latijn, verscheen.

Nieuws - 18 dec 2015

Catalaans architect en stedenbouwkundige Joan Busquets neemt vandaag de Erasmusprijs in ontvangst. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. Wie is deze Desiderius Erasmus eigenlijk?

Nieuws - 9 jan 2014

Al dagenlang is het nieuwe SBS-programma Utopia in het nieuws. In het programma moeten deelnemers hun ideale samenleving bouwen.

Nieuws - 29 feb 2012

Zijn zus is de maîtresse van Paus Alexander VI en zelf houdt hij er ook een minnares op na. Desalniettemin wordt Alessandro Farnese in 1534 toch gekozen tot de nieuwe Paus. Als Paus Paulus III strijdt hij fanatiek tegen de Reformatie en begint hij met de Inquisitie. Alessandro Farnese werd geboren op 29 februari 1468.

Nieuws - 14 nov 2011

Ouders moeten een 'zondig' kind slaan. Die boodschap verkondigt dominee A. Vlietstra van de Hersteld Hervormde Kerk in Katwijk. Vlietstra baseert zich op teksten uit de zeventiende eeuw, die volgens hem 'beslist nog niet uit de tijd zijn'. Dit meldt het Leidsch Dagblad. Volgens humanist Erasmus was een dergelijke opvoeding uit den boze.

Nieuws - 28 okt 2011

"Niets is dwazer dan wijs te zijn op het verkeerde moment." In zijn boek Lof Der Zotheid beschrijft Erasmus op een satirische manier de dwaasheid van de mens. Toch legt hij in zijn filosofische werken juist de nadruk op het belang van het individu. Desiderius Erasmus werd geboren op 28 oktober 1466, 1467 of 1469.

Abonneren op Erasmus, Desiderus