Geen afbeelding beschikbaar

29 juli jarig: Benito Mussolini

Hoewel zijn politieke carrière in Italië begint met het oproepen tot een socialistische revolutie, ontpopt hij zich gaandeweg als overtuigd fascist. De door hem opgerichte Nationale Fascistische Partij (PNF) marcheert in 1922 op Rome en zet de zittende regering af. Hij laat zich daarna uitroepen tot dictator, maar weet zijn land niet sterk te houden in de Tweede Wereldoorlog. Benito Mussolini werd op 29 juli 1883 geboren.

Benito Amilcare Andrea Mussolini was de oudste van drie kinderen. Zijn vader, Alessandro Mussolini, was een smid in het dorpje Dovia di Predappio. Zijn moeder was lerares op een katholieke school. Vader Mussolini was een revolutionaire socialist en inspireerde Benito om zich later met politiek bezig te houden. Hij werd op jonge leeftijd naar een kostschool gestuurd, waar hij niet kon aarden. Hoewel hij een intelligente jongen was, bleek hij ook gewelddadig en hij werd van school gestuurd nadat hij een medeleerling in zijn hand had gestoken. Hij wisselde van school en behaalde daar in 1901 zijn diploma om les te mogen geven op een basisschool.

In 1902 emigreerde Mussolini tijdelijk naar Zwitserland, om de dienstplicht te ontlopen. Hier kwam hij in aanraking met andere socialisten en toen hij terugkeerde naar Italië in 1904, werd hij een actief lid van de Italiaanse socialistische partij. In 1914 verliet hij echter zijn socialistische roots en werd hij leider van de fascisten, die vooral voortkwamen uit de Italiaanse middenklasse. In 1921 werd de door Mussolini opgerichte Nationale Fascistische Partij (PNF) in het parlement gekozen. Toen de partij in 1921 een kwart miljoen leden had, achtte Mussolini de tijd rijp en pleegde hij een staatsgreep. Hij werd uitgeroepen tot dictator van Italië en verstevigde zijn greep op het land door politieke tegenstanders te mishandelen en te intimideren.

In 1939 sloot Mussolini een alliantie met Hitler, waardoor Italië in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van Duitsland stond. Het ging de Italianen echter slecht af, want de Duitse en Italiaanse troepen in Noord-Afrika werden in 1943 verslagen. De Geallieerden vielen vervolgens Italië binnen en Mussolini werd gevangen genomen. De Duitsers bevrijdden hem en brachten hem opnieuw aan de macht. Tijdens de Geallieerde opmars in 1945 moest Mussolini echter vluchten. Onderweg werd hij aangehouden door Italiaanse partizanen en de volgende dag, op 28 april 1945, gefusilleerd.

Lees meer over Benito Mussolini.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.