Geen afbeelding beschikbaar

29 juli jarig: Harry Mulisch

Harry Mulisch geldt als één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers en wordt samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve gerekend tot ‘De Grote Drie’. Mulisch wint tal van literaire prijzen, waaronder de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. Harry Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem.


Als zoon van de Oostenrijks-Hongaarse Karl Mulisch en Duits-joodse Alice Schwarz kreeg Mulisch zowel een Duitstalige als Nederlandstalige opvoeding. Van 1933 tot 1938 leerde Mulisch schrijven op een particulier instituut in Haarlem. Zijn eerste verhaal  werd ‘De pottebakker’. Dezelfde periode scheidden Mulisch’ ouders en vertrok zijn moeder naar Californië. Mulisch bleef vervolgens bij zijn vader wonen. Ondertussen ontwikkelde hij een grote interesse voor de alchemie nadat hij een jongensboek van Leonard Roggeveen had gelezen. Het zou later een van de belangrijkste thema’s uit zijn oeuvre worden.


Mulisch was twaalf jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Terwijl zijn vader met de nationaalsocialisten collaboreerde werden Mulisch’ groot- en overgrootmoeder van zijn moeders kant gedeporteerd naar concentratiekampen. Door zijn contacten met de nationaalsocialisten kon Mulisch´vader ervoor zorgen dat zijn zoon en ex-vrouw gespaard bleven. De vernietiging van de oorlog zou in veel van Mulisch’ boeken een belangrijk thema worden.  Behalve de oorlog werd Mulisch gegrepen door het fantastische en magische. In 1947 publiceerde hij zijn eerste verhaal, ‘De kamer’. Vijf jaar later volgde zijn eerste roman, ‘archibald strohalm’. Gedurende de jaren ’60 ontwikkelde Mulisch linkse sympathieën, dat zich onder andere vertaalde in zijn boek ‘Bericht aan de rattenkoning’ uit 1966, over de Provorelletjes in Amsterdam. Twee jaar later publiceerde Mulisch ‘Het woord bij de daad’, over zijn ervaringen in Cuba en zijn ontmoeting met Fidel Castro.Bestel hier het magnum opus van Harry Mulisch:De ontdekking van de hemel De ontdekking van de hemel


€ 19.90 In 1971 trouwde Mulisch met Sjoerdje Woudenberg met wie hij twee dochters kreeg. De rest van de jaren ’70 wijdde Mulisch zich in plaats van aan romans meer aan poëzie, verhalen, toneelstukken en essays. Dit was ook de periode dat zijn werk een meer filosofische en psychologische inslag kreeg. In 1982 publiceerde Mulisch één van zijn bekendste boeken ‘De Aanslag’, dat bovendien verfilmd werd. Vijf jaar later kreeg Mulisch een relatie met Kitty Saal, met wie hij een zoon kreeg. In 1992 verscheen het eveneens verfilmde boek ‘De ontdekking van de hemel’, door velen beschouwd als het magnum opus van Mulisch. Zijn laatste boek ‘Siegfried’ verscheen in 2001. Harry Mulisch overleed op 30 oktober 2010 aan de gevolgen van kanker. Hij werd 83 jaar.

Bronnen


- Literatuurgeschiedenis.nl, ‘Harry Mulisch’.


- Debezigebij.nl, ‘Harry Mulisch’.


 


LeestipDe ontdekking van de hemel De ontdekking van de hemel


€ 19.90 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt