Geen afbeelding beschikbaar

29 mei jarig: John F. Kennedy

“Vraag niet wat je land voor jou kan doen. Vraag wat jij voor je land kan doen.” Op 44 jarige leeftijd wordt hij president van de Verenigde Staten. De enige katholieke president in de Amerikaanse geschiedenis. Hij wordt populair vanwege zijn charmes en zijn sociaal economische maatregelen. John Fitzgerald Kennedy werd op 29 mei 1917 geboren in Brookline, in de Verenigde Staten.

John F. Kennedy werd als tweede zoon geboren in een katholiek gezin van vier jongens en vijf meisjes. Zijn vader was Joseph Patrick Kennedy, een succesvolle zakenman. Zijn tweede naam, Fitzgerald, dankt hij aan zijn moeder Rose Fitzgerald. Toen Kennedy nog een baby was, werd hij ernstig ziek. Hij kreeg kinkhoest, mazelen, kippenpokken en roodvonk. Wonderlijk genoeg overleefde Kennedy zijn jeugdziektes allemaal. Vader Joseph Kennedy grapte destijds dat muggen levensgevaar liepen als ze de kleine John staken. Toen hij 14 was stuurde zijn vader hem naar een kostschool, waar hij op 18 jarige leeftijd zijn diploma behaalde.

Nadat hij van school kwam schreef Kennedy zich in 1940 in bij de Amerikaanse marine. Een dag nadat de Japanners op 7 december 1941 Pearl Harbor bombardeerden, verklaarde de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. Kennedy werd uitgezonden naar de Stille Oceaan, waar hij als luitenant diende op een aanvalsboot. Toen zijn boot in 1943 werd geramd door een Japanse torpedobootjager leidde Kennedy de overlevende opvarenden al zwemmend naar een nabij gelegen eiland. Hij ontving verschillende onderscheidingen voor zijn bewezen moed.

In 1953 trouwde Kennedy met journaliste Jacqueline Bouvier, met wie hij twee kinderen kreeg. Tijdens zijn huwelijk ging hij echter een aantal affaires aan, onder andere met Mimi Alsford, Marilyn Monroe en Marlene Dietrich. Hij schijnt tegen de Britse premier Harold McMillan gezegd te hebben: “Ik krijg hoofdpijn als ik drie dagen geen vrouw heb gehad.” In 1963 stierf zijn derde kind, zoon Patrick Bouvier Kennedy, twee dagen na geboorte. Één van de dingen die hem populair maakten bij het Amerikaanse volk was het feit dat hij een familiemens was en de dood van zijn zoontje raakte hem dan ook diep.

De Kennedy familie was politiek aangelegd en na de Tweede Wereldoorlog ging ook John de politiek in. In 1946 werd hij verkozen tot congreslid in Massachusetts en in 1961 won hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als president voerde hij een aantal wetten door om de situatie in het land voor armen en werklozen te verbeteren. Ook was hij een belangrijk figuur in de Koude Oorlog en werd hij tijdens zijn presidentschap geconfronteerd met de Cubacrisis. Op 22 november 1963 kwam hij bij een aanslag door Lee Harvey Oswald om het leven.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.