Geen afbeelding beschikbaar

29 november jarig: William Tubman

Hij wordt gezien als de vader van het moderne Liberia en heeft geprobeerd van het land een echte eenheid te maken. Niemand voor hem of na hem is zolang (1943-1971) de machthebber van Liberia geweest. William Tubman werd geboren op 29 november 1895.

William Tubman werd geboren in Harber in Liberia. Hij groeide op als zoon van Alexander Tubman, een generaal in het leger van Liberia die ook politiek actief was. Zijn moeder was Elizabeth Rebecca Barnes. In zijn jeugd moesten William en zijn vier broers en zussen op de grond slapen omdat een bed ervoor zou zorgen dat ze te verwend raakten.

Vanaf zijn jeugd was William Tubman al geïnteresseerd in de politiek. Hij werd in 1923 actief bij de True Whig Party (TWP) als senator. Dit was de Liberiaanse politieke partij die al vanaf 1878 dominant was in het land. Hij kwam vooral op voor de rechten van de stammen die in de binnenlanden van Liberia leefden en een achtergestelde positie bekleedden. Zelf kwam Tubman overigens wel uit de dominante groep in Liberia, de Ameriko-Liberianen. Dit waren uit Amerika afkomstige slaven die in Liberia waren vrijgelaten.

Hij werd steeds belangrijker in de politiek en in 1943 werd hij verkozen tot president van Liberia. Tubman werd een controversiële leider. Hij ontwikkelde een ‘open deur’ beleid. Buitenlandse investeerders werden uitgenodigd om bedrijven op te zetten in het land en dit leidde tot de opbouw van infrastructuur en werkgelegenheid. Ook bleef hij proberen om van Liberia een eenheid te maken, dit betekende dat hij nog steeds opkwam voor de stammen die in de binnenlanden leefden. Maar Tubman had ook tegenstanders die meenden dat hij te autoritair was en het land verkocht aan buitenlanders. In 1955 werd er door de oppositie een aanslaag op hem gepleegd, die hij overleefde. Tubman reageerde hierop door zijn politieke tegenstanders keihard aan te pakken.

Tubman zorgde voor veel economische groei in het land en versterkte de positie van Liberia ten opzichte van het buitenland. In totaal was hij maar liefst 27 jaar aan de macht in Liberia en hij veranderde het land voorgoed. Hij stierf in een ziekenhuis in Londen op 23 juli 1971.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.